Advertentie

De eerste tip van Buffett

Moet het nog gezegd dat Buffettpalooza, zoals het Woodstock van het kapitalisme in een gelijkaardige beeldspraak ook wel eens wordt genoemd, veel meer is dan een aandeelhoudersvergadering? Het is een volksfeest van drie dagen in Omaha, de geboortestad en nog altijd de woonplaats van Buffett. De derde rijkste man ter wereld kocht er in 1958 een huis voor 38.500 dollar, en verhuisde nooit. Typerend voor de volksheld van de beurswereld.

Al even karakteristiek is de gulheid van de beroemdste belegger van de wereld. Hij schonk al 37 miljard dollar van zijn fortuin aan goede doelen, voornamelijk via de stichting van zijn vriend Bill ‘Microsoft’ Gates. De aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway is voor Buffett de gelegenheid om zijn dorpsgenoten en de volgelingen die van heinde en ver komen ingevlogen in de watten te leggen.

Die worden op de luchthaven verwelkomd door een fot van het orakel in zijn jonge jaren, en Buffett geeft meteen een eerste beleggingstip: ‘My advice: invest in yourself’. Aan een toeristenkiosk krijg ik te horen dat er 40.000 mensen naar Omaha afreizen dit weekend. Als ik pols of er buiten dit ene weekend per jaar nog andere redenen zijn waarom bezoekers Omaha aandoen, blijft het stil.

Maar dit weekend is er vanalles te doen:

Vrijdagavond vangen de feestelijkheden aan met gratis spijs en drank in Borsheims, een gigantische juwelierszaak uit de portefeuille van Buffett. Volgens collega Peter De Groote, die hier vorig jaar de honneurs mocht waarnemen, niet minder dan een bachannaal op Midwesterse wijze. Ik ben benieuwd. De juwelier geeft trouwens al de hele week korting aan wie kan bewijzen dat hij aandeelhouder is.

Zondag gaat ome Warren zelf achter de toonbank staan bij de juwelier, ‘with a smile and a shoeshine’. ‘I’m still a hotshot salesman’, zegt Buffett in het jaarverslag van Berkshire Hathaway. ‘So cut loose and buy something from me for your wife or sweetheart (presumably the same person). Make me look good.’

Zaterdagavond is er een massapicnic bij de Nebraska Furniture Market. ‘Join us for burgers, chips, cookies, drinks and live entertainment from a favorite local band.’ Dan trakteert Warren weliswaar niet meer, de tickets kosten 5 dollar per stuk. Wie op het einde van het weekend nog niet verzadigd is, kan terecht in Gorat’s of Piccolo’s, twee van Buffetts favoriete ‘steakhouses’. ‘Don’t forget to order Warren’s favorite giant root beer float!’

O ja, er is ook een aandeelhoudersmeeting, op zaterdag.

Advertentie
Gesponsorde inhoud