De ene crisis is de andere niet

De huidige crisis op de kredietmarkten doet denken aan de vertrouwensschok die volgde op de Russische schuldencrisis van 1998 en de daaropvolgende neergang van het het LTCM-fonds. Beursstrateeg Koen De Leus van de onlinemakelaar Bolero ziet evenwel ook belangrijke verschillen:

- Het renteverschil tussen overheidsobligaties en bedrijfsobligaties blijft momenteel nog beperkt tot 180 basispunten, al kan dit nog oplopen wanneer er nog lijken uit de kast vallen.

- Negen jaar geleden ging een heuse wereldmacht over de kop en werd gevreesd dat de groeilanden in het algemeen ernstige schade zouden oplopen.

- De globale groei is nu meer robuust dan negen jaar geleden. De groeilanden presteren sterk en ook Europa doet het goed.

- Wat zijn de gevolgen voor de winsten van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven? Zolang die niet enkele kwartalen na elkaar onderuit gaan, hoeft de aandelenmarkt niet te kelderen.

De vraag blijft of de crisis in de Amerikaanse huizenfinanciering zich al dan niet sterk verspreidt over de rest van de economie. Indien ook de kredieten voor bedrijven en personen die normaal kredietwaardig zijn veel duurder zouden worden, kan de al vertragende Amerikaanse economie een klap krijgen. De Federal Reserve zou in zo'n geval ongetwijfeld reageren met renteverlagingen, maar het lijkt er niet op dat we al zo ver zijn.

De Federal Reserve neemt morgen/dinsdag een rentebeslissing. Wellicht blijft de rente onveranderd, maar er zal scherp worden uitgekeken naar commentaar van de Fed over de toestand. De Financial Times gelooft alvast niet dat voorzitter Ben Bernanke klaarstaat om de markten te steunen met een renteverlaging.

De Fed kijkt naar economische data, en zolang niet blijkt dat de Amerikaanse economie in de problemen komt, is ze niet geneigd de rente te verlagen. De Britse zakenkrant merkt wel op dat de Amerikaanse futuresmarkt nu wel rekening houdt met twee renteverlagingen door de Fed tegen het eind van het jaar. Maar deze week zal dat dus wellicht niet gebeuren.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud