De Fed en het debat rond de inflatie

Terwijl Wall Street gisteravond hoger wist te sluiten, reageren Europa en Azië uiterst pessimistisch op de verlaagde groeiverwachting van de Fed. Of gaat het misschien meer om de 'inflatoire druk' die de Amerikaanse centrale bank aanhaalt, waardoor een nieuwe renteverlaging (het opium van de markten de voorbije maanden) onwaarschijnlijker wordt?

Laten we beginnen bij het begin; wat bedoelt de Fed nu eigenlijk? De Amerikaanse centrale bankiers denken dat de economie in de VS met 1,8 à 2,5 procent zal groeien. Op zich geen verrassing, want het Internationaal Monetair Fonds zei eerder al uit te gaan van een groei van 1,9 procent voor de Amerikaanse economie in 2008. Een opwaartse herziening zou pas nieuws zijn!

Waarom dan de uitgesproken negatieve reactie op de Europese beurzen vandaag? Wellicht speelt hier een cocktail van factoren. Met andere woorden, het wordt beleggers gewoon te veel, of beter, te onzeker. Met de euro en de olie op een record én een kredietcrisis die niemand echt kan inschatten, denken beleggers dat aandelen verkopen op dit moment de beste optie is.

En de Fed had het natuurlijk ook opnieuw over inflatie. Beleggers houden nu eenmaal niet van inflatie in combinatie met berichten over een groeivertraging, want dan komt het gevreesde 'stagflatie' piepen; niet bepaald de natte droom voor wie met de beurs bezig is. De Fed zei dat het de potentiële groei voor de VS op 2,5 à 2,6 procent schat; dat is dus het maximale groeitempo waarbij de inflatoire druk binnen de perken blijft.

Een renteverlaging zou dus wel de groei versnellen, maar ook de inflatie op hol doen slaan, denkt de Fed. Geen renteverlaging dus. Maar heeft de Fed het wel bij het rechte eind? Een mens zou op het eerste zicht denken van wel (goedkope dollar, dure olie, veel tewerkstelling). Analisten denken er anders over. Zo smeekt KBC in een rapportje vanochtend bijna om een renteverlaging.

Waarom? Onder andere omdat de Amerikaanse import niet automatisch duurder wordt, omdat de dollar daalt. Dat komt, omdat bedrijven die naar de VS exporteren hun marktaandeel willen behouden (al gaat dat wel ten koste van de marges). Dit stipte ook de WSJ eerder deze week al aan.

Ten tweede denken heel wat analisten dat duurdere olie niet logischerwijze ontaardt in hogere inflatieverwachtingen en dus strengere looneisen (de zogenaamde tweederonde-effecten). De cruciale vraag daarbij is of de olieprijs nog veel hoger kan gaan, als er een groeivertraging komt en er ook in het Oosten maatregelen genomen worden om de groei af te remmen.

En wat dan met de beurs? Bedrijven zullen wellicht minder winst maken in 2008. Maar de Amerikaanse economie trekt de wereldeconomie niet meer zoals eens het geval was. De 'emerging markets' trekken meer en meer de kar.(Daar wijdt The Economist zijn coververhaal aan). Dat is weliswaar een verhaal met een positieve en een negatieve kant: enerzijds maken de ontluikende markten grondstoffen fors duurder, anderzijds kunnen ze er ook voor zorgen dat de kapseizende Amerikaanse droom geen koude douche voor Europa wordt.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud