'De Fed heeft het eindelijk begrepen'

'De Fed heeft het eindelijk begrepen'. Zo reageren fondsbeheerders, economen en andere marktpartijen in koor op de jongste liquiditeitsingreep van de Federal Reserve. 'De Fed beseft eindelijk dat renteverlagingen niet altijd werken en dat het grof geschut soms nodig is.' 'Dit is de slimste ingreep van de Fed tot nu toe', staat op de website van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal te lezen.

'De Fed dient het medicijn toe op de plaats waar het nodig is', schrijft een journalist van Marketwatch, het beursportaal van de Amerikaanse zender CNBC. Hij merkt op dat de gecoördineerde actie van vandaag ervoor kan zorgen dat banken (omdat ze direct over extra liquiditeiten beschikken) minder snel de (hefboom)fondsindustrie aanpakt met 'margin calls'.

Dat kan ervoor zorgen dat Carlyle Capital-gevallen zich niet direct opnieuw zullen voordoen. Dat in Amsterdam genoteerde hypotheekfonds van de Amerikaanse private equitygroep Carlyle kwam vorige week in ernstige problemen door zware verliezen op de portefeuille hypotheekeffecten. Door die verliezen begonnen de schuldeisers (grootbanken) te morren, wat leidde tot de zogenaamde 'margin calls'. Daardoor moest Carlyle extra cash tegenover zijn activiteiten plaatsen, cash die het enkel kon aanboren door al in waarde gedaalde effecten te dumpen op de markt.

Als de actie van de centrale banken ervoor zorgt dat er zich geen of minder gedwongen verkopen van bijvoorbeeld subprime-effecten voordoen, is dat goed nieuws. Toch roept de actie ook enkele vragen op. Geeft de Fed nu niet toe dat de problemen op de financiële markten groter zijn dan ze zelf verwacht had? Wellicht wel. Geeft Bernanke ook toe dat zijn politiek van scherpe renteverlagingen gefaald heeft? Misschien.

Door het grove geschut boven te halen, wil Bernanke er eindelijk ook in slagen om de kredietkost van bedrijven en consumenten omlaag te halen. Daar was hij tot nu toe nog maar half in geslaagd: zo kon u vandaag in onze krant nog lezen dat sommige woonkredieten zelfs duurder werden in de afgelopen maanden. Of het 'grove geschut' de VS van een recessie zullen behoeden is twijfelachtig.

De huizenprijzen blijven dalen, de economie is al duidelijk aan het vertragen en de arbeidsmarkt vertoont duidelijke tekenen van verzwakking. De Fed kan hoogstens de bittere pil wat zoeter doen smaken, en de afschrijvingsgolf bij banken wat minder hard doen aankomen. Op zich is dat hoopgevend, maar wilde euforie lijkt mij toch wat overdreven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud