De financiële crisis als een symptoom

Michael Mandel van Economics Unbound (BusinessWeek) hangt de stelling aan dat de huidige crisis zich inschrijft in een grotere verschuiving.

De innovatie was namelijk al zwakker dan werd verwacht, er was in de VS nauwelijks jobgroei buiten de gezondheidssector, en de reële lonen en aandelenkoersen kenden maar weinig groei in de periode van eind de jaren negentig van de vorige eeuw tot het einde van 2007 toen de recessie startte.

Wanneer we naar de sectoren kijken in de VS die aan de kop lopen van de innovatie, biotech/farma en informatietechnologie, dan blijkt er zelfs een scherpe duik in reële termen van 1998 tot 2007.

Mandel verwijst naar een nieuw rapport van het Center for the Edge van Deloitte dat zou bevestigen dat er onderliggende problemen waren die zeker niet beperkt waren tot de financiële sector.

Het rapport stelt vast dat de rendabiliteit zwaar onder druk staat en verwijst naar de grote concurrentiedruk. Enkel de meest gereguleerde sectoren ontsnappen daaraan zoals de gezondheidssector en activiteiten die te maken hebben met defensie.

Misschien is Martin Wolf wat té optimistisch wanneer hij zegt dat het kapitalisme op zich geen problemen heeft... De visie van Mandel doet mij dan weer wel denken aan die van mensen zoals Immanuel Wallerstein.

Roland Legrand

PS Ik heb hierover ook een discussie geopend in de Bear&Bull community.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud