De Griekse glazen bol van Goldman Sachs

Goldman Sachs-econoom Erik Nielsen moet wel een rechtstreekse lijn te hebben met de Europese beleidsmakers. In zijn rapport van woensdag, getiteld 'A Greek Roadmap' stelt de econoom een uiterst gedetailleerd scenario op voor een 'redding van Griekenland'. Dit is wat hij verwacht dat zal gebeuren (waarschuwing groot glazen-bolgehalte):

Woensdag 10 februari
De Griekse eerste minister Papandreou ontmoet de Franse president Nicolas Sarkozy. Nielsen verwacht dat Sarkozy zijn steun voor Griekenland zal uitspreken, en zal benadrukken dat de Griekse problemen opgelost worden binnen de EU, zonder inmenging van het IMF. Sarkozy zal inmenging van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn te allen prijze willen vermijden, nu de Franse socialist enige dagen geleden wist te melden een gooi naar het Franse presidentschap te overwegen.

Donderdag 11 februari
's Middags begint in Brussel een informele Europese top. De officiële agenda geeft geen ruimte aan Griekenland, maar de komst van ECB-voorzitter Trichet doet vermoeden dat de begrotingszorgen van Griekenland hét gespreksonderwerp zullen zijn. Vermits het een informele top is, is het niet de gewoonte dat een slotverklaring wordt uitgestuurd, maar Nielsen verwacht dat dit deze keer wel het geval zal zijn. Toch verwacht hij niet veel van de verklaring, buiten dat Europa zijn vertrouwen zal uitspreken in de inspanningen van Griekenland.

Nielsen zou met andere woorden verbaasd zijn mocht Europa donderdag met een reddingsplan voor de dag komen. Het meeste dat men kan verwachten is een verwijzing naar artikel 122 van het Lissabon-verdrag.

Dat artikel stipuleert dat de overheden uit de eurozone een lidstaat te hulp kunnen snellen met financiële steun in geval van natuurrampen of buitengewone omstandigheden.

14-15 februari
Zondag en maandag heeft de bijeenkomst van de Europese ministers van financiën (Ecofin) plaats. Daar zullen de aanbevelingen van de Commissie over de Griekse begroting formeel bevestigd worden.

Rond 22 februari
Er verschijnen berichten in de Griekse pers dat Griekse overheid een obligatie op 10 jaar zal uitgeven om de maanden april en mei door te komen. Er circuleren ook geruchten over een private plaatsing.

10 maart
Griekenland moet 1,65 miljard euro aan intrestlasten betalen.

15 maart
Deadline voor de Griekse regering om de vorige week aangekondigde besparingsmaatregelen in een tijdslijn vast te zetten.

Tweede helft van maart
Indien Griekenland er niet in geslaagd is extra financiering binnen te halen, is dit volgens Nielsen de meest waarschijnlijke periode waarin de overheden van de eurozone Artikel 122 van het Lissabon-verdrag zal aanwenden. Nielsen verwacht dat de overheden Griekenland zullen te hulp snellen met een 20 miljard euro. Daarin verschilt hij van mening met analisten van JPMorgan. Die oordelen dat rechtstreekse financiële steun prematuur in. Zij vermoeden dat de EU zich borg zal stellen voor de uitstaande leningen van Griekenland.

Wordt vervolgd.

Stijn Demeester

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud