Advertentie

De grote afwezige

Donderwolken pakken zich samen boven het QWest Center van Omaha, want de jamboree van Berkshire Hathaway-aandeelhouders start onder een wel heel somber gesternte. De laatste weken kreeg de investeringsmachine van Buffett, anders zo immuun voor negatieve commentaren, een stevig knauw in de reputatie.

De reden is David Sokol. Hij was tot voor kort de meest waarschijnlijke troonopvolger van de 80-jarige Buffett als die mocht sterven of, minder waarschijnlijk, met pensioen zou gaan. Maar Sokol verkwanselde zijn kansen om CEO te worden van de grootste beleggersspeeltuin ter wereld. Het verhaal is bekend: Sokol kocht begin dit jaar voor 10 miljoen dollar aandelen van het chemiebedrijf Lubrizol. Nadien prees hij het bedrijf aan bij Buffett als interessante prooi.

Die reageerde aanvankelijk lauw, maar uiteindelijk trok hij toch zijn portefeuille open en nam hij Lubrizol voor ruim 9 miljard dollar over. Gevolg: de aandelen schoten de hoogte in en Sokol was in een klap 3 miljoen dollar rijker. Sokol, die de Berkshire-dochters NetJets en MidAmerican Energy leidde, werd aan de deur gezet, maar beide partijen benadrukten dat er geen handel met voorkennis was gepleegd.

Maar deze week, twee dagen voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, kwam een eigen audit van Berkshire tot het besluit dat Sokol de interne regels heeft geschonden. De voormalige kroonprins krijgt niet alleen de beurswaakhond SEC achter zich, maar mag zich mogelijk ook verwachten aan een rechtszaak van zijn voormalige werkgever.

Sokol zal er dus niet bij zijn zaterdag. De timing van het incident kon niet slechter. Vlak voor alle spots op Buffett schijnen, lopen hij en zijn bedrijf de grootste reputatieschade in jaren op. Buffett mag zich ongetwijfels aan vervelende vragen verwachten over het voorval. Hij ligt er niet van wakker. Op Fox Business liet de ervaren rot donderdag verstaan dat hij geen enkele vraag uit de weg zou gaan. ‘Je zal nooit horen: geen commentaar. Zelfs als mijn advocaat het podium opspringt en me tackelt, zal ik antwoorden.’

Trouwens, nu Buffett weer een jaar ouder is en er een belangrijke potentiële opvolger is weggevallen, gok ik erop dat de opvolgingskwestie meer dan ooit een issue wordt op de meeting. Al is dat elk jaar zo, en al slaag Buffett er elk jaar in om alle geruchten de kop in te drukken.

Advertentie
Gesponsorde inhoud