Advertentie
korte metten

De knipoog van Telenet

©BELGA

Telenet-eigenaar John Malone laat zijn oog vallen op Base, de nummer drie van de Belgische mobieltjesmarkt. Maar het kan net zo goed een tactiek zijn om Mobistar de arm om te wringen.

Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf kloppen twee kabelmagnaten bij de Nederlandse telecomspeler KPN aan om te checken wat de enige resterende buitenlandse dochter, het Belgische Base, moet kosten. De gesprekken verlopen via de KPN-zakenbankier JPMorgan. 

Het gaat om John Malone, de Amerikaanse eigenaar van Telenet , en de Fransman Patrick Drahi, die - zoals dit portret in het Financieele Dagblad zo treffend illustreert - met het goedkope geld van Mario Draghi Altice tot een Europees kabelimperium uitbouwde.

We denken dat de voornaamste reden waarom Telenet met JPMorgan praat, Mobistar de arm omwringen is
Ruben Devos
KBC Securities

Vraag is nu of Telenet écht geïnteresseerd is in Base. Volgens KBC Securities kan het ook een niet mis te verstane knipoog zijn naar Mobistar . Telenet heeft immers geen duur eigen netwerk (meer) nodig, want de Mechelaars konden op drie jaar als 'virtuele operator', gebruik makend van het netwerk van ... Mobistar, 8 procent van de markt veroveren. Bovendien slaat Telenet ook steeds meer munt uit 'wifi offloading', technologie waarbij mobiele klanten ten koste van 'klassieke' operatoren automatisch op gratis wifi surfen van zodra die beschikbaar is. 

'We denken dat de voornaamste reden waarom Telenet met JPMorgan praat, Mobistar de arm omwringen is. In de tweede jaarhelft zijn er immers onderhandelingen voor een nieuw contract als virtuele operator', stipt KBC-analist Ruben Devos aan. Met andere woorden: Telenet schermt met interesse voor Base, om als veruit belangrijkste klant gunstiger voorwaarden voor het gebruik van het Mobistar-netwerk af te dwingen. 

Het overige nieuws:

De Chinezen komen, aflevering XXIII: Fosun, dat eerder al opdook als grootaandeelhouder bij Thomas Cook en Club Med, betonneert nu ook de controle over de tot Europese privaatbankier omgeturnde holding BHF Kleinwort Benson.

Maurice van Tilburg is een gelukkig man. Sinds hij vorige maand topman van de Amsterdamse beurs werd, lopen bedrijven zijn deur plat. En dat terwijl zijn voorganger Cees Vermaas vijf jaar lang een leegloop moest aanschouwen. Nu kondigt ook de landbouwcoöperatieve ForFarmers, Europa's grootste veevoederspecialist, aan tegen 2016 op de beurs te willen. Bols en GrandVision (Pearle) gingen hen voor, de Innocent-smoothies volgen vrijdag en ook ABN AMRO en de lichtafdeling van Philips staan nog in de file richting Damrak.

Tot slot

Hoeveel gefaalde staten en oefenterreinen voor 's werelds terroristen kan de wereld eigenlijk verdragen? Na Somalië, Syrië en Libië is nu ook Jemen in een rotvaart naar complete anarchie aan het wegglijden. En dat is bijzonder pijnlijk voor de Amerikaanse president Barack Obama, die aan de vooravond van de jongste 9/11-herdenking Jemen nog als een 'succesverhaal' in de Amerikaanse antiterrorismestrategie omschreef. En wel in deze toespraak van 10 september, vanaf 9'30":

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud