Advertentie

De laatste loodjes zijn het talrijkst

1. Kerley en de rest bij Tessenderlo

Op de foto ziet u Frank Coenen. De CEO van Tessenderlo Chemie. De man timmert al drie jaar aan een transformatie. Een transformatie die Luc Tack weet te charmeren. De Picanol-CEO trok in de strafste deal van de zomer 192 miljoen euro - de hele berg cash op de balans van de weefgetouwenfabrikant - uit voor een belang van 26,7 procent in de chemiegroep.

Met het kwartaalrapport donderdag staat Coenen voor de eerste test sinds die instap. In mei liet de CEO al weten dat de recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) iets hoger zal uitkomen dan een jaar eerder.

En dat zal volgens analisten te danken zijn aan het kroonjuweel van de groep: Kerley, de Amerikaanse dochter die de Limburgers in 1995 bijna achteloos verwierven als ‘uitkijkpost’ in de VS. 18 jaar ­later is Kerley hét speerpunt van de groep.

De Amerikanen produceren bodemverbeteraars, verwerken zwaveluitstoot van raffinaderijen tot meststoffen en maken speciaalchemie voor mijnuitbaters en waterzuiveraars.

2 Tempert D’Ieteren de ‘nightmare before Christmas’?

2013 is voor D’Ieteren het jaar van de naschokken. De autospecialist stuurde eind vorig jaar vlak voor het kerstreces zowat het somberste winstalarm van de jongste jaren uit: niet alleen zakte de winst over 2012 niet met 25 maar 30 procent, maar zelfs tegenover die lage vertrekbasis zou de winst in 2013 nog eens 10 à 15 procent zakken.

Heel het jaar speuren beleggers - tot nog toe vruchteloos - naar tekenen van beterschap bij het voormalige kroonjuweel, de autobeglazingsdochter Belron. Het beurshuis ING denkt echter dat D’Ieteren op weg is de eigen prognoses en de analistenconsensus te kloppen voor 2013. En mikt voor het eerste halfjaar op een relatief beperkte winstdaling van 6 procent.

3 Op de Brusselse beurs zijn de laatste loodjes vooral talrijk

Het is een blijft een kwalijk fenomeen: veel Belgische bedrijven wachten tot vlak voor de deadline van 31 augustus om beleggers inzage te geven in de gang van zaken over het halfjaar tot eind juni. Als we de tel niet kwijtraakten, komen donderdag en vrijdag 33 lanterfanters met cijfers.

Dat is zowat 30 procent van alle genoteerde bedrijven met een boekjaar dat samenvalt met het kalenderjaar. Een geïnformeerde belegger moet dus eind augustus overuren kloppen.

4 Zuid-Afrika, nog altijd vijfde wiel aan BRICS-wagen

Als laatste van de vijf ‘BRICS’-economieën, de grote opkomende markten, komt dinsdag Zuid-Afrika met zijn economisch ­rapport over het tweede kwartaal. Brazilië, Rusland, India en China tobben dit jaar met een groeivertraging, maar de economische motor van Zuid-Afrika sputtert al langer.

Voor het tweede kwartaal rekent JPMorgan op een groeiversnelling tot 3,3 procent (jaarbasis), nadat de groei in het eerste kwartaal met 0,9 procent heeft afgeklokt op het belabberdste peil sinds de recessie in 2009. Maar dat is volgens econome Sonja Keller te danken aan een inhaalbeweging voor de industriële productie, na productieproblemen en stakingen begin 2013.

 

 

Advertentie
Gesponsorde inhoud