De machteloosheid regeert

De machteloosheid regeert. Dat heeft de voorbije beursweek bewezen. Beleggers zagen hun aandelenportefeuilles nog maar eens gedecimeerd door een toevloed aan slecht macro-economisch nieuws uit de VS en de aanhoudende turbulentie in de financiële sector.

Onrustwekkender dan die vaststelling is dat beleidsmakers in het ijle schreeuwden om de negatieve trend te keren... maar weinig tot geen zoden aan de dijk brachten. Een overzicht:

  • George Bush: De Amerikaanse president smeekte de OPEC om meer olie op te pompen, maar dat verzoek werd genegeerd. De Organisatie der Olie-exporterende Landen hield zijn productie stabiel, wat al als een geste gezien mag worden, nu de winter achter de rug is.
  • Jean-Claude Trichet: De ECB-voorzitter schreeuwde niet, in het besef dat keet schoppen maar weinig uithaalt. De topbankier hield de basisrente voor de eurozone stabiel en sprak zijn vrees uit voor een langdurige periode van verhoogde inflatie. Zijn realisme duwde de euro hoger en de beurzen lager. Beleggers keken machteloos toe aan de zijlijn.
  • Ben Bernanke: De voorzitter van de Fed riep de banken in een zelden geziene oefening in nederigheid op om kredietnemers in moeilijkheden een deel van hun schulden kwijt te schelden. Daarmee geeft hij impliciet toe dat er weinig te beginnen valt tegen de zinkende huizenmarkt en de toenemende problemen in de financiële sector.

Dan maar actie, moet de Fed-voorzitter gedacht hebben. Baat het niet, dan schaadt het niet! Maar of al die actie veel zal uithalen, valt nog te bezien:

  • Vrijdag besliste de Fed om meer liquiditeiten ter beschikking te stellen bij zijn bijzondere veilingen die eind december begonnen. Sinds de vorige veilingen zijn de geruchten over nog meer kredietleed bij Citigroup, het voornaamste slachtoffer van de kredietcrisis, alleen maar toegenomen. Haalt Citigroup zijn neus op voor de veilingen of heeft de Fed weinig vat op de problemen van de banksector?
  • En zullen nog meer renteverlagingen zoden aan de dijk dijk brengen? De markt rekent er nu - na het dramatische banenrapport voor februari - al op dat de Fed bij zijn volgende rentebesluit van 18 maart 100 basispunten lager gaat tot 2,00 procent.
  • 'Het is twijfelachtig dat geld momenteel echt goedkoper kan worden', denkt John Authers, columnist bij Financial Times. 'Je kan een paard naar zijn drinkbak brengen, maar je kan hem niet verplichten te drinken', omschrijft hij het poëtisch in zijn stuk van donderdag.

En Authers had gelijk. Zijn woorden waren nog niet koud, of vandaag schiet de Europese interbankenrente opnieuw hoger. De euribor staat nu opnieuw op zijn hoogste peil in zeven weken. Het wantrouwen blijft groot, en Trichet heeft gelijk dat hij de rente niet verlaagt. Wat zou het immers uithalen?

In het huidige klimaat bestaat er immers geen garantie dat het paard zijn drinkwater ook effectief opdrinkt. Oftewel; geld mag dan wel goedkoper worden, als banken niet willen lenen, dan blijft het gewoon duur. Welk tarief de centrale banken ook hanteren. En daar moet u zich als belegger gewoon bij neerleggen. De machteloosheid regeert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud