De munitie van de Fed

Heeft de Fed nog wel genoeg munitie, zo vroegen Bear&Bull zich al eerder af, maar de vraag stelt zich vanochtend nog prangender.

Het ratingbureau Standard & Poor's verwacht dat de verliezen van financiële instellingen gerelateerd aan de Amerikaanse markt voor risicovolle hypotheken mogelijk oplopen tot 265 miljard dollar en meer. Woensdagavond laat liet het ratingbureau weten dat rond de 534 miljard dollar aan hypotheekgerelateerde schulden een lagere rating meekrijgen of op "negative watch" worden gezet.

Eerder had S&P al zijn risicomodel aangepast voor effecten gerelateerd met woninghypotheken. De nieuwe stap van S&P heeft betrekking op 6.389 RMBS'en, zoals dit soort effecten heten in het jargon.

Volgens Alphaville van de Financial Times lijkt het nu wel zeker dat er meer rampen op komst zijn voor CDO's, banken en instellingen die zich uitsluitend op dit soort producten toeleggen zoals de obligatieverzekeraar MBIA. Deze laatste instelling moest nu al haar grootste kwartaalverlies ooit opbiechten.

Het nieuws over S&P en over het verlies van MBIA werd na sluiting van Wall Street bekendgemaakt, en Wall Street sloot al lager ondanks een renteverlaging van 50 basispunten door de Fed. De blog  Naked Capitalism herinnert er aan dat steeds opnieuw blijkt dat het onderliggende probleem te maken heeft met solvabiliteit, en dat renteverlagingen op zich daar niet onmiddellijk veel aan kunnen doen. De opeenvolgende renteverlagingen doen hier en daar dan ook vrezen dat de munitie van voorzitter Ben Bernanke aan het slinken is. Het beeld van een machteloze Fed is nooit goed voor het al diep geschokte marktvertrouwen.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud