De nieuwe geldcreatie van Ben Bernanke

©REUTERS

Geldcreatie blijft dé specialiteit van Ben Bernanke. Alleen is hij dit keer zélf de grote begunstigde.

Dinsdag in Abu Dhabi, woensdag Johannesburg, vrijdag Houston. Ben Bernanke, de minzame voormalige voorzitter van de Federal Reserve, gaat tegenwoordig jetsettend door het leven, schrijft de blog Dealbook van The New York Times.

Gedurende acht jaar kreeg Bernanke relatief gezien een karig loon als redder van Wall Street en de wereld: 200.000 dollar per jaar, omgerekend een kleine 150.000 euro per jaar.

Maar de man die voor de inkoop van een paar duizend miljard obligaties en herverpakte hypotheken de geldpersen van de Federal Reserve overuren deed draaien, houdt zich nu fulltime met een andere geldcreatie bezig. We citeren even Dealbook:

Gedurende zijn acht jaar als stuurman van 's werelds grootste economie verdiende Dhr. Bernanke 200.000 dollar per jaar. Nu verdient hij datzelfde bedrag door gewoon een paar uur bankiers, hefboomfondsbeheerders of industriëlen toe te spreken.

Niet dat Bernanke daarmee alleen staat. Zijn voorganger, Alan Greenspan, stortte zich meteen na zijn afscheid in 2006 ook gretig in het lezingencircuit. De gastheren van Bernanke krijgen een factuur van 200.000 dollar voor een afspraak in de Verenigde Staten - zoals recent in het Newyorkse driesterrenrestaurant Le Bernardin - tot 400.000 dollar in Azië.

Er is ook een reden waarom professionele beleggers bereid zijn grof geld te betalen voor 'tips' van Bernanke: ze hopen er mee zijn opvolger Janet Yellen te doorgronden. 'Er is een hardnekkig geloof dat Bernanke en Yellen een Siamese tweeling zijn'.

De invloedrijke hefboomfondsbeheerder David Tepper stipt aan dat Bernanke op zijn toespraken suggereert dat Amerika afstevent op een periode van lage groei en lage inflatie, wat volgens hem mee de onverwachte recente rally in staatspapier verklaart. Tepper slaat zichzelf voor de kop dat hij tijdens de speech van de voormalige Fed-voorzitter in Le Bernardin de impact van de woorden van Bernanke onderschatte: 'Ik realiseerde me toen niet wat hij aan het vertellen was, dus liep ik een geweldige trade mis', zegt Tepper aan Dealbook.

De laatste 'onbezoldigde' speech van Bernanke:

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud