Advertentie
Advertentie
korte metten

De overheid werft aan

Steven Vandeput (N-VA), zowel minister van Defensie als van Ambtenarenzaken, laat weer toe dat er overheidspersoneel wordt aangeworven. ©BELGA

De paasvakantie is nog bezig, maar politiek is er al heel wat in beweging. Zo maakt de federale regering zich op om weer ambtenaren aan te werven. Van de heisa over de onterecht toegekende uitkeringen hebben we hopelijk stilaan het laatste gezien.

De overheid werft weer aan. Of beter: de overheid gaat, als alles goed gaat, volgende week de in september vorig jaar afgekondigde aanwervingsstop volgende week opheffen. Al wil dat niet zeggen dat de poort wagenwijd wordt opengezet. De regering wil nog steeds 4 procent besparen op haar personeel. Voor elke 5 vertrekkers komt er slechts 1 iemand in de plaats.

De aanwervingsstop bleek de afgelopen maanden overigens niet zo absoluut als ze lijkt. Verschillende departementen konden een uitzondering verkrijgen indien ze konden aantonen dat er echt wel nood was aan extra personeel, en indien ze er zelf geld voor konden vrijmaken. Het bekendste voorbeeld is dat van de 25 cyberspecialisten bij Defensie.

Het is dus niet zo dat de overheid alle werklozen in ons land gaat opzuigen. Dus moeten er nog steeds werkloosheidsuitkeringen betaald worden. En dus kan er gerust nog wat verder van 'welles nietes' gespeeld worden over hoe het nu zit met uitkeringen die onterecht zijn toegekend.

Zuhal Demir (N-VA) heeft voor heel wat ophef gezorgd, maar lijkt haar hand toch wat te hebben overspeeld. Vanuit alle hoeken wordt haar interpretatie van de cijfers naar de prullenmand verwezen. Ook de vakbonden wijzen er haar nu fijntjes op dat zij zelf betalen indien ze een fout maken bij het opstellen van een uitkeringsdossier. Dat kostte de drie vakbonden, het ACV, het ABVV en de ACLV, vorig jaar 5 miljoen euro.

Verder in het eerder kabbelende nieuwsaanbod van deze vrijdagochtend:

  • Audi Brussel krijgt een nieuw model. Welk model is nog niet geweten. Maar de vakbonden juichen wel al de 'blijk van vertrouwen' van de directie in de fabriek toe.
  • Een doorlichting van de raden van bestuur van de grote beursgenoteerde bedrijven in Brussel leert dat KBC , met een royaal verloonde voorzitter Thomas Leysen en een dichtbevolkte bestuurskamer, de duurste raad van bestuur heeft.
  • Lafarge  en Holcim  werken hard aan het creëren van een wereld waarin de wereldwijde concurrentiewaakhonden kunnen leven met hun fusie. Nu ook in de VS.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud