De principiële Roubini (update)

Het kon niet achterwege blijven. Na de kritiek van economieprofessor Paul de Grauwe op de centrale banken (zie hier maar inmiddels ook hier) heeft ook professor Roubini voorbehoud gemaakt bij het beleid van de centrale banken.

Net zoals De Grauwe verwijst hij naar de 19de eeuwe Britse economist Walter Bagehot die zei dat liquiditeitssteun moet worden gegeven tegen goede waarborgen en met een strafpremie. Roubini somt op aan welke voorwaarden moet worden voldaan om het risico te vermijden dat banken en fondsenbeheerders de volgende keer nog meer risico gaan nemen:

- het moet gaan over een probleem van te weinig liquiditeit, niet over een solvabiliteitsprobleem (volgens Roubini is er nu sprake van een solvabiliteitsprobleem, zie hier).

- de liquiditeit moet tegen een wat hogere rente ter beschikking worden gesteld (een strafpremie voor het nemen van overdreven risico)

- er moet een degelijke waarborg worden verschaft

- er moeten voorwaarden worden gekoppeld aan de steun

- de omvang van de steun moet gelimiteerd zijn.

De tussenkomsten van de ECB en de Federal Reserve voldoen niet aan deze voorwaarden, aldus Roubini.

Het zal geen verbazing wekken dat Roubini van oordeel is dat het risico op een harde landing   van de Amerikaanse economie toeneemt. Hij geeft toe dat de Amerikaanse kleinhandelsverkopen in juli beter waren dan verwacht, maar componenten van de consumptie - met name de duurzame goederen - zijn zwak. Detailhandelsbedrijf Wal-Mart verlaagde zijn winstverwachting voor 2007 en Home Depot kent een winstdaling door de huizencrisis. Het nieuws over beide bedrijven is volgens de professor "een duidelijke en verontrustende barometer van de problemen waar de Amerikaanse consument en de Amerikaanse economie worden mee geconfronteerd."

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud