De remedie die realisme heet

Een berenmarktrally. Zo omschreven sceptici de wederopstanding van de beurzen van de afgelopen weken. Ze lijken gelijk te gaan krijgen. De Europese beurzen staan voor de derde dag op rij in het verlies, na een aanhoudende stroom van slecht nieuws over de economie.

Wat begon met zwakke cijfers van Alcoa, vond een triest vervolg in een omzetwaarschuwing voor TomTom, waarna koerierdienst UPS met een winstwaarschuwing op de proppen kwam. En dan vergeet ik nog de steeds duidelijker wordende crisis op de Britse huizenmarkt, en het waarschuwende vingertje van Carrefour-topman Duran. Ondertussen steeg ook de olieprijs naar een nieuw record en waarschuwt er wel elke dag iemand, zoals vandaag/donderdag George Soros, dat de kredietcrisis nog niet over is.

Kortom, de markten verzuipen weer even in het slechte nieuws en in de vrees voor meer voorzichtige vooruitzichten of winst- en omzetdoelstellingverlagingen. Nochtans bestaat er een remedie tegen die vrees, namelijk realisme. Zowel analisten, bedrijven als investeerders moet er zich van bewust zijn dat het in 2008 allemaal wat minder zal zijn dan in de voorbije jaren.

Veel leed kan vermeden worden, als er tijdig gecommuniceerd wordt. Niemand heeft baat bij nare verrassingen op de publicatiedatum van de resultaten. Niemand heeft baat bij overenthousiaste analisten die de groeimogelijkheden van bedrijven overschatten. Communiceer tijdig, communiceer zoals er tegenwoordig in sommige delen van de financiële sector gedaan wordt.

Een pluim voor KBC, Deutsche Bank en BNP Paribas! Zij voelden zich niet te beroerd om open en bloot toe te geven dat de kredietcrisis nog niet voorbij is, en dat er dus nog afschrijvingen volgen. Niemand heeft baat bij onheilsboodschappers of doemdenkerij. Het realisme dat KBC, Deutsche Bank en BNP Paribas is echter niet meer dan normaal. Of dat zou het toch moeten zijn. Als ook de andere bankgrootheden wat meer duidelijkheid scheppen, alvorens de boeken opengaan, kan veel leed vermeden worden.

En misschien kan zo ook het vertrouwen, dat de markt en de financiële wereld, zo broodnodig heeft, langzaamaan terugkeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud