De schimmige Amerikaanse werkloosheidscijfers

De macrocijfers die om de haverklap uit de VS komen aanwaaien, verwarren analisten én beleggers. 'Zolang de arbeidsmarkt het goed blijft doen en het consumentenvertrouwen op peil blijft, moeten we ons niet al te veel zorgen maken over de toestand van de Amerikaanse economie.' Het moet een van de meest gehoorde deviezen van de afgelopen maanden zijn.

Beleggers lijken het niet te geloven, als we de grafieken van de belangrijkste indexen er even bij nemen. Toch wordt die Amerikaanse arbeidsmarkt algemeen als 'sterk' beschouwd, afgezien van de teleurstellende werkloosheidscijfers die vrijdag de markt bereikten. Het aantal werklozen zou lichtjes gestegen zijn in juli, van 4,5% tot 4,6%. Niet dramatisch, als je denkt aan de werkloosheidsgraad in ons eigen belgenlandje. En zolang de mensen aan de slag blijven, blijven ze consumeren...

Volgens Jared Bernstein van het Economy Policy Institute zeggen de Amerikaanse werkloosheidscijfers niet alles. Zo leren onderliggende indicatoren dat de langdurige werkloosheid in juli van 16,2 procent tot 18,4 procent steeg. Het aandeel werklozen dat 'werkverliezers' waren, steeg tot iets meer dan de helft, het hoogste peil in bijna 2 jaar.

Volgens Bernstein hebben de VS de lage werkloosheidscijfers te danken aan het feit dat er zich gewoonweg minder mensen op de arbeidsmarkt begeven dan vorig jaar. Uit de cijfers van het EPI blijkt dat die participatiegraad voor de arbeidsmarkt met 0,3 procent is teruggevallen sinds december 2006, voor mannen zelfs 0,5 procent. Als we die 'ontbrekende' 0,3 procent bij de officiële 4,6% tellen, zitten we al aan een werkloosheidsgraad van bijna 5 procent.

Onrustwekkend noemt Bernstein de negatieve trend op de interimmarkt. Sinds februari kromp het aandeel tijdelijke werkkrachten met 52.000, in juli alleen bedroeg de daling 7.000. Onder de huidige omstandigheden kan dat erop wijzen dat ondernemers uitermate voorzichtig zijn wat betreft hun vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. En kunnen we het ze verwijten, met de verwarrende gegevens die tegenwoordig voorliggen?

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud