Advertentie

'De spread, dat is iets voor zakenkranten'

De oplopende lange rente in België heeft wel iets te maken met de politieke situatie, maar is niet de belangrijkste oorzaak. Dat zeggen Koen Van De Maele en Nicholas Forest van Dexia Asset Management.

Dexia stelde vanmorgen zijn vooruitzichten voor de obligatiemarkten in 2011 onder ruime belangstelling voor. Net op een dag de obligatiemarkten in iets rustiger vaarwater komen. Maar wie hoopt dat de schuldencrisis nu stilaan kan wegebben, kan wel eens bedrogen uitkomen, menen de analisten. De titel van het persbericht luidt niet voor niets 'Alle wegen leiden naar de overheidsschuld'.

Volgens Dexia zal Europa in 2011 moeten beslissen welke weg het zal bewandelen: die van herstructurering, of die van echte solidariteit. Tot dat debat wordt beslecht, zal het liquiditeitsthema de bovenhand blijven halen op het solvabiliteitsthema op de markt voor overheidobligaties. Met liquiditeit doelen analisten op de kans dat een land zich op korte termijn weet te financieren.

Met solvabiliteit schatten ze in welke mate een land ooit voldoende 'kasstroom' (belastinginkomsten zeg maar) kan genereren om aan al z'n toekomstige verplichtingen te voldoen. Zeker bij Griekenland en Ierland heerste flink wat twijfel of die ooit voldoende hun belastingbetalers zullen kunnen 'uitpersen' om alle overheids- of bankschulden te delgen.

België was tot voor kort een van de liquidere landen, met dank aan het lage begrotingstekort en de degelijke economische groei. De onstabiele politieke situatie maakt van ons land de jongste weken echter een 'Italië in het klein'.

De rente liep de jongste weken en maanden dan ook fors op in België. Maar volgens Van De Maele en Forest is de politieke instabiliteit niet het belangrijkste thema dat daarin een rol speelt. Met de invoering van het permanente steunmechanisme voor zwakke landen in 2013, wordt ook een systeem van 'subordinatie' ingevoerd, waarbij bepaalde schuldeisers voorang krijgen op anderen. Dat is slecht voor landen met een een grote overheidsschuld, die door de markt als grotere kanshebbers op een eventuele wanbetaling worden gezien.

Van De Maele en Forest vinden de situatie overigens niet dramatisch. 'Het huidige rentepeil, dat is laag als je het historisch bekijkt.' Dat de 'spread' (het renteverschil met de Duitse overheidsobligaties, dat wordt gezien als een goede angstbarometer) records raakt, dat hoeft geen probleem te zijn. 'De spread, dat is iets voor zakenkranten', zegt Forest. 'Het is de rente die van belang is.' 'Die oplopende spread, dat maakt deel uit van een nieuwe realiteit', zegt ook Van De Maele. Er is nu eenmaal een groter onderscheid tussen de beste leerling van de klas en de rest.'


Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.