Advertentie

De stille verdwijntruc van Jensen

Je hoeft niet per se een delisting te doen om mondjesmaat van de beurs te verdwijnen. Jensen is druk bezig zichzelf op te kopen en monopoliseert ook steeds meer de handel in het eigen aandeel.

Jensen-Group kocht vorige week nog eens exact 24.841 stuks van zichzelf, leert de jongste mededeling over het inkoopprogramma. Daarmee heeft de specialist in wasserijsystemen nu 110.803 stuks in handen of 1,39 procent van het kapitaal.

En dat is nog maar de start: midden november startte Jensen een fors programma op voor de inkoop van 800.300 aandelen. Daarmee koopt de groep een tiende van zichzelf op en liefst een kwart van de free float, het percentage vrij verhandelbare aandelen.

Ook zonder een effectieve beursschrapping - zoals Transics nabeurs op 16 mei - sluipt een belangrijk deel van beursgenoteerd België zo op kousenvoeten van de beurs weg. Jensen staat lang niet alleen: over de eerste drie maanden van het jaar sloeg beursgenoteerd België al voor 342 miljoen eigen aandelen in. Daarmee is de inkoopwoede over heel 2013 al bijna geëvenaard.

Bovendien verschraalt bij small caps als Jensen de toch al niet bepaald grote verhandelbaarheid nog meer. En domineren small caps vaak de handel in hun eigen aandeel: we hebben het even berekend en sinds de start van het inkoopprogramma op 27 november kwam 22 procent van de handel in het Jensen-aandeel van Jensen zelf. Vorige week woensdag, bijvoorbeeld, tekende Jensen met 23.675 van de 23.925 verhandelde stuks voor liefst 99 procent van de handel. De maandag daarvoor was dat met 210 van de 235 stuks net geen 90 procent.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud