Advertentie
Advertentie

'De toekomst is aan de technocraten'

Om de week goed in te zetten, de ochtendmail van marktencollega Kurt Vansteeland:

‘Vergeet democratie, de toekomst is aan de technocraten’. Dat is een notendop de visie van de markten.

- Italië en Griekenland zetten hun disfunctionele democratie op sterk water en laten technocraten met  goede connecties in en rond het Schumanplein het vuile werk doen.

Advertentie

- Zelfs de kampioen van de disfunctionele democratie, de Wetstraat dus, kan zo nog even onder de radar blijven vliegen. Of hopen beleggers dat ook bij ons een technocraat de democratie zal afschaffen?

- En dit terwijl formateur Di Rupo nog maar eens er niet in slaagde te landen dit weekend. ‘Hij kan het gewoon niet’, zeggen eminente waarnemers terecht.

- Leterme zegt dat ie het dan toch maar zelf zal doen.

- Kris Peeters laat – al dan via de Jet Airways-topman – vanuit India weten dat hij het met ongeveer alles wat Di Rupo voorstelt oneens is. Onder meer wat de notionele intrestaftrek betreft, waar ene Guy Verhofstadt nog wervelende road shows voor deed in datzelfde India.

 

Advertentie

- Toch is niet alles peis en vree. Je kunt altijd op brommende Duitsers rekenen om voor wat pit te zorgen. Bundesbank-chef en ECB-bestuurder Jens Weidmann zegt hard ‘nein’ tegen obligatie-inkopen van de ECB. En veegt en passant zijn vroege mentor Angela Merkel de mantel uit, omdat die banken verplichtte de Grieken de helft van hun schulden kwijt te schelden. En zo een doos van Pandora opende.

- Straks geeft diezelfde Angela M uit B een belangrijke toespraak voor haar CDU in Leipzig. Over de toekomst van Europa. Zondag gaf ze al een kleine preview en dat was hoopvol. Evolution-strateeg Gary Jenkins merkte op dat ze voor één keer het ‘obligatiebeleggers’ had zonder in één adem de term ‘perfide speculanten’ uit te spreken.

- Je kunt ook altijd op brommende Amerikanen rekenen als die in Azië zijn: Obama haalde nog eens uit naar Chinees handelsbeleid, Peking is traditiegetrouw ‘not amused’.

En voorts:

-          Japan is de groeikampioen van de westerse wereld! Jawel, groeit 1,5 procent en geeft zo VS, VK en (waarschijnlijk) eurozone het nakijken.

-          Bij de bedrijfsresultaten zijn er jaarresultaten van Ascencio en een update van Punch. Punch maakt schoon schip met zijn vastgoederfenis, vond een koper voor het gros van Flanders Language in Ieper en dumpt de rest van zijn Accentissen. De belegger ligt er niet wakker van, want Accentis stijgt vanmorgen met 100 procent … tot 0,02 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.