Advertentie

De toekomst van financiële diensten

In deze blogpost probeer ik  in de wat verdere toekomst te kijken voor financiële diensten. We hebben het vaak over de gevolgen van de strengere kapitaalvereisten voor de banken of over al dan niet strengere regelgeving, maar er is meer aan de hand. Volgens nogal wat experten leven we in een tijd van technologische omwenteling die best de vergelijking doorstaat met die van de Industriële Revolutie. 

Bent u geïnteresseerd in de proliferatie van markten (denk niet alleen aan de grote financiële markten maar ook aan Facebook, iTunes... )? In cloud computing en concepten zoals  Everything as a Service ? In het digitaliseren van zoveel activiteiten en producten? Wanneer u die drie dingen samenbrengt komt u uit bij het Zesde Paradigma van Sean Park.

Ik woonde een workshop van Sean Park bij over Reinventing Financial Services op de  LIFT conferentie in Genève. Park is gepokt en gemazeld op de financiële markten maar is ook een expert inzake technologische vernieuwing. Wanneer hij nadenkt over de toekomst van de financiële sector, dan is dat in het grotere kader van technologische en culturele verandering. 

Zijn denken is sterk geïnspireerd door  dat van de economiste Carlota Perez, auteur van het boek  Technological revolutions and financial capital (2003). In deze video bespreekt Perez vijf technoligsche revoluties en het nieuwe paradigma dat in elk van die gevallen ontstond:

Hier ziet u een trailer video over wat dit kan betekenen voor de financiële sector:

De presentatie Park in Genève gaf vindt u terug op zijn blog en ik plak ze ook nog eens in deze post omdat ik ze zo belangrijk vind: 

In 2005 schreef Park een fictieverhaal over de toekomst van de financiële diensten en markten, bekeken vanuit de toekomst, met name december 2015. Het is niet de bedoeling dit letterlijk te nemen, maar om aan te zetten tot een discussie over de richting die technologie, economie demografie uitgaan. 

Fascinerend gewoon. U kan Park volgen op zijn blog The Park Paradigm en uiteraard op Twitter.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud