Advertentie

De twee Belgen van ING

De plantagegroep Sipef is een van de twee Belgen op de favorietenlijst van ING ©REUTERS

Onrust in de Krim? Flauwe Chinese economische groeicijfers? Ze kunnen de markten nog een tijdje onder druk zetten. Maar zo'n beurscorrecties kunnen beleggers ook kansen bieden, zeggen de analisten van ING bij de maandelijkse voorstellling van hun favorietenlijst voor de Benelux.

Ondanks alle geopolitieke spanningen en twijfel over de Chinese economie blijft het analistenteam van ING behoorlijk positief voor de nabije toekomst. In de VS zijn de lonen weer in stijgende lijn, wat Amerikanen er wellicht weer toe zal aanzetten meer te consumeren. De eurozone knoopt ondertussen voorzichtig weer aan met groei en er stromen nog altijd voldoende beleggerstegoeden richting aandelenmarkten. En, last but not least, wereldwijd houden de centrale banken de liquiditeitskranen nog altijd wagenwijd open. 

Die trends zijn natuurlijk niet nieuw, en maken dat heel wat beleggers zich vandaag afvragen of ze zich niet wat hebben vergaloppeerd. Zijn aandelen niet te hoog gewaardeerd in verhouding tot de bedrijfsresultaten die de voorbije weken werden gepubliceerd?

Volgens de analisten van ING valt het allemaal best mee. 'We bevinden ons aan het begin van een economisch herstel', klinkt het. 'En dan zijn de waarderingen die we nu zien (De Bel20 die aan een koers-winstverhouding noteert van 13,8, de Amsterdamse AEX aan 13) niet abnormaal. (...) Als we de beurzen naar een volgend niveau willen zien doorstomen, moeten de bedrijfsresultaten beter worden', blikken de experts vooruit. 

Welke aandelen verkiest ING in dit klimaat? De bank zet vandaag in op acht namen, waarvan slechts twee Belgen. Ageas, Sipef, ASML, Beter bed, Heineken, Randstad, SES en Unibail-Rodamco

Laten we ons even focussen op de Belgen.

Ageas krijgt van analist Albert Ploegh een koopadvies en een koersdoel van 39 euro opgekleefd. Ruim vijf jaar na de val van voorganger Fortis, blijft de verzekeraar nog altijd een 'normalisatieverhaal', om Ploegh te citeren. Ageas wordt nog steeds achtervolgd door rechtszaken die met zijn pijnlijke Fortis-verleden te maken hebben.

Maar dit jaar zou er wel wat meer duidelijkheid moeten komen over enkele grote dossiers. Ondertussen doet de groep het ook vrij goed op operationeel vlak. De cashflow zou de komende maanden moeten aantrekken, wat Ageas ook meer marge zou geven om zijn dividend op te trekken. 

Ageas heeft ook nog meer dan voldoende cash op zijn balans om overnames te doen. Die overnamespeculatie kan de koers van het aandeel ook nog een tijd beïnvloeden. Al merkt Ploegh wel op dat Ageas niet eender wat wil overnemen en dat het aantal mogelijke doelwitten sowieso eerder beperkt is.

Maar hoe dan ook kunnen beleggers volgens Ploegh verwachten dat Ageas later dit jaar wel opnieuw eigen aandelen zal in kopen. Volgens de analist zou de verzekeraar van zijn 'investor day' in september gebruik maken om an te kondigen hij wellicht voor zo'n 200 miljoen euro eigen aandelen zal inkopen. 

Tweede Belg op ING's favorietenlijst is Sipef. De plantagegroep had het de voorbije maanden zwaar te verduren, door de zwakkere palmolieprijs en een dalende productie. 'Maar terwijl vorig jaar alles in het rood stond, staan de naaldjes dit jaar weer op groen', zegt analist Matthias Maenhaut. 

'Zo noteert de palmolieprijs momenteel rond de 1.000 dollar per ton,' legt Maenhaut uit. 'Dat is al 16 procent boven het gemiddelde niveau van 2013.' Bovendien verwacht de analist dat de palmolieproductie dit jaar een pak hoger zal liggen dan in 2013 dankzij betere weersomstandigheden en de opening van twee nieuwe productiefaciliteiten. 

Bovendien noteert Sipef onterecht veel goedkoper dan veel van zijn sectorgenoten,' merkt Maenhaut op. 'Die noteren gemiddeld aan 10,2 keer de ondernemingswaarde ten opzichte van de verwachte bedrijfskasstroom voor 2014. Bij Sipef ligt die verhouding op 8,2. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat beleggers niet meteen naar de Brusselse beurs gaan kijken als ze op zoek gaan naar een palmolieproducent waarin ze beleggen. En onbekend maakt nu eenmaal onbemind.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud