'De VS hebben een recessie nodig'

'De VS hebben een recessie nodig om hun economische huishouden weer op orde te krijgen.' Dat is de controversiële stelling van Wilem Buiter, hoogleraar economie en gastblogger voor de Britse zakenkrant Financial Times. Buiter staat met zijn stelling lang niet alleen in het economenlandschap, al tekent er zich volgens hem wel een duidelijk schisma af tussen de VS en de consensus in Europa.

Vooraanstaande Belgische economen als Ivan Van de Cloot (ING België) en Geert Noels (Petercam) delen Buiters mening. Maar in de VS zijn de tegenstanders van de agressieve rentepolitiek van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, al wat schaarser. Helicopter Ben en zijn strategie om geld snel en fors goedkoper te maken, wordt daar sneller dan aan onze kant van de plas, aanzien voor kordaat handelen.

Volgens Buiter zijn renteverlagingen niet de oplossing. Zij stimuleren immers alleen maar de creatie van een nieuwe activazeepbel zoals de techbubbel en de recente huizenhausse. Dat creëert een gevoel van welvaart, maar in wezen lossen ze niets op aan het probleem van te veel consumeren en te weinig sparen. Door de VS door een recessie te laten gaan kan het economische huishouden weer op orde komen. Met andere woorden: de Amerikaanse burger moet niet gestimuleerd worden om de consumptiemolen draaiende te houden, maar om - het moet de nachtmerrie van Wall Street zijn - minder uit te geven.

'Dat zal tijdelijk grote gevolgen hebben voor de economie', legt Buiter uit. 'Maar op langere termijn leidt het (letterlijk) tot een gezondere balans.' De man heeft een punt. Een punt dat nog krachtiger wordt als hij wijst op de gevaren van de agressieve renteverlagingspolitiek. 1/ De creatie van een nieuwe zeepbel (al ziet Buiter niet waar die zou kunnen ontstaan). 2/ Het dumpen van dollarbeleggingen door buitenlandse staatsfondsen. Zij lijken nu al te gaan wegdiversifiëren naar andere activa, maar een dollardumping kan catastrofale gevolgen hebben.

Helaas betekent een Amerikaanse recessie ook dat wij het een tijdlang met minder welvaart zullen moeten stellen. De ontkoppelingstheorie ligt aan duigen, nu deze week bleek dat ook de Europese economie de naschokken begint te voelen van een Amerikaanse groeivertraging.

De kans is echter groter dat de Federal Reserve zijn rentewapen zal blijven aanwenden, de Amerikaanse economie vervolgens een zachte landing zal maken, waarna binnen enkele jaren een nieuw probleem nog dreigender opdoemt. Wellicht (tijdelijk) goed nieuws voor de beurzen, in wezen wordt het probleem echter gewoonweg op de lange baan geschoven. De opvolger van Ben Bernanke zal dan voor een nog zwaardere taak staan, dan die waar de Fed nu mee opgezadeld zit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud