Advertentie

De waan van de dag

De aandelenmarkten gaan vanmorgen wat beter dankzij meevallende resultaten en vooruitzichten van belangrijke bedrijven zoals Umicore. 

De CEO's beuren de beleggers op, zo heet het. Misschien, maar heette het een paar dagen geleden niet dat de bekendmakingen van industriële bedrijven juist aantoonden dat er een groeivertraging op komst is, waardoor diezelfde beleggers gedeprimeerd geraakten? 'De waan van de dag' heet zoiets. 

Wat wel zeker is: de macro-ontwikkelingen blijven de markttrend bepalen. Straks wordt uitgekeken naar de commentaren van voorzitter Trichet van de ECB. Morgen is er het banenrapport in de VS. Eind augustus is er de jaarlijkste bijeenkomst in Jackson Hole, gaat voorzitter Bernanke van de Fed daar toch een QE 3 of een QE 2,5 aankondigen? De hoop op zo'n nieuwe monetaire versoepeling (het kopen van staatsobligaties door de Fed) gaf het geteisterde Wall Street gisteren enige steun, zo wordt gezegd. 

Maar de echte problemen blijven intact: hoe kunnen de Westerse regeringen schulden afbouwen zonder daarbij het broze herstel de nek om te wringen? Hoe kunnen landen in de Europese periferie structurele problemen oplossen zonder daarbij hun sociale consensus helemaal te ontwrichten en hoe kan de eurozone het beleid integreren zonder daarbij de bevolking te vervreemden van het politieke proces? 

Meer over dit alles straks tijdens de chat vanaf 12 uur, met ook mijn marktencollega Kurt Vansteeland. 

Advertentie
Gesponsorde inhoud