Advertentie

De wereld binnen vijf tot tien jaar

China groeit harder dan verwacht en daardoor dalen de beurzen. Beleggers vrezen nu eenmaal dat het land harder op de rem gaat staan waardoor de groei bruusk zou afnemen. Of ze zoeken gewoon een reden om wat winsten veilig te stellen...

Dat voor wat de hele korte termijn betreft. Voor de wat langere termijn, laat ons zeggen dit jaar, ziet het er volgens hoofdstrateeg David Shairp van JPMorgan Asset Management goed uit. U weet wel, sterk economisch herstel, in de VS, in (grote delen van) Europa en zelfs in Japan. 

Maar Shairp heeft ook een opinie over de wereld binnen vijf tot tien jaar: het dempende effect van schuldenafbouw, statistisch onderzoek dat zou uitwijzen dat de economie in het derde jaar na een bankencrisis sterker dan gemiddeld groeit maar minder in het vierde en het vijfde jaar. 

Dat dampende effect, daar kan ik inkomen. Van de eurocrisis heeft de strateeg overigens niet veel schrik, hij ziet dat eerder als aankoopopportuniteiten (hij gaat wel uit van een schuldenherschikking). 

Maar het blijft heel hachelijk om over vijf tot tien jaar te kijken (zie ook de post over zes risico's die de beleggers nu negeren, en de commentaren op die post). Wat niet wil zeggen dat we het niet moeten proberen. 

Meer over dit alles tijdens de middagchat, van 12 uur tot 12.30 uur. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud