Advertentie

De zeven dingen die u vandaag moet weten als belegger

In een notendop: vestzak/broekzak bij Nyrstar, de cash-22 van Kinepolis, de geloofsbelijdenis van Tessenderlo en - jawel - den olie!

 - Opvallend = Nyrstar (-4%). Het bedrijf (foto Belga) klopt voor bijna half miljard bij de aandeelhouder aan en lokt die met een korting van bijna 40%. Maar waarom dan tegelijk een kapitaalvermindering van 15 miljoen euro doorvoeren??

- Voorts worstelt nu ook Kinepolis (+0,1%) met cash-22: zoals mijn collega Ben Serrure dit weekeinde schreef: laagrentende contanten op de balans houden of een overname (te) duur betalen. ‘You’re damned if you do, you’re damned if you don’t.'. Een Spaanse overname ging niet door, het dividend +37%, maar Kinepolis vindt toch balans ‘te gezond’ (forse daling schuldgraad). Dus overweegt Kinepolis ‘optimalisatie’ balans (lees: forse uitkering ofwel flink schulden op de balans laden. Collega Kurt Vansteeland: "Call me old-fashioned, maar zou Kinepolis niet beter blij zijn dat hun balans eindelijk smetteloos is (zei daar iemand achteraan de cinemazaal Cinemaxx??)."

 - Tessenderlo (-0,2%): voor Frank Coenen is dividend blijkbaar even zeer een geloofsbelijdenis als illustere voorganger Marchand (dividend al sinds 1984 – wars van alle conjunctuurcycli – niet meer verlaagd). Het bedrijf keert weer 1 euro bruto per aandeel uit, meer dan de winst per aandeel van 0,72 euro. 

- Voorts lost Agfa de prognoses in, al zal het dure zilver op de marges wegen (+5% na -4% gisteren).

- De bank-verzekeraar Dexia (-2,7%) mag 2010 dan wel hebben afgesloten met een lager dan verwacht resultaat, voorzitter Jean-Luc Dehaene en gedelegeerd bestuurder Pierre Mariani toonden zich gisteren opvallend opgetogen over de vooruitgang die hun groep heeft geboekt in haar herstructureringsplan. 

- Sipef +3% na sterke cijfers woensdagavond.

- Markten en politiek, wat tegenwoordig toch de essentie is . De  olieprijs zet opmars voort, Libië is misschien maar 1% van de wereldoliemarkt, MAAR Libië is net als Algerije producent van ‘lichte olie’ (laag sulfurgehalte), dat makkelijk tot benzine & huisbrandolie gedistilleerd kan worden.

Er heerst twijfel of de Saudi’s met hun zware olie echt nog altijd de ‘centrale bankier van de oliemarkt’ zijn en olieprijs onder controle kunnen houden

De olieprijs is in dollar nog 20% van record van juli 2008 verwijderd, MAAR omgerekend naar euro maar 10% meer verwijderd van piek, aangezien euro in juli 2008 nog bijna 1,60 dollar opleverde.

- Ook dat nog: de zwaarste Israëlische bombardementen in Gaza sinds Gaza-oorlog eind 2008/begin 2009. 

Meer over dit alles tijdens onze chat van 12 uur tot 12.30 uur. 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.