De zorgen van de bankiers

Nu steeds meer experten/economen/journalisten/... elke dag warm lopen voor de nieuwe lichtpuntjes die zich in de economische duisternis aftekenen, maalt niemand nog om de stresstests die 19 Amerikaanse banken moeten ondergaan. De schrik voor extra kapitaalrondes moet plaats ruimen voor de optimistische gedachte dat het allemaal wel zo geen vaart zal lopen (cfr. de S&P 500 Financials-index steeg maandag bijna 10%). Hier en daar durft een analist zelfs stellen dat de banken zich een weg uit de crisis zullen verdienen. Hoe ze het huzarenstukje uit het eerste kwartaal (met winsten die hoofdzakelijk uit de tradingafdeling voortvloeiden) zullen herhalen, wordt er - helaas - niet bij vermeld.

Helaas, want voor een economisch herstel is het een absolute voorwaarde dat het banksysteem weer vlot kredieten verstrekt, en dat bedrijven en consumenten opnieuw vertrouwen krijgen in hun bankier. Kortom, de motor moet gesmeerd, of de wagen zal niet ver rijden. Dat weet ook Fed-voorzitter Ben Bernanke als de beste. Die bleef dinsdag voor het Joint Economic Committee van het Amerikaans Congres zijn mantra verkondigen dat de economie in de VS zijn bodem aan het vinden is, en dat eind dit jaar de klim omhoog begint. De topbankier voegt daar wel haastig aan toe dat een stabilisering van het financieel systeem een conditio sine qua non is, om de economie te laten herpakken:

An important caveat is that our forecast assumes continuing gradual repair of the financial system; a relapse in financial conditions would be a significant drag on economic activity and could cause the incipient recovery to stall.

Met andere woorden, als het boeltje in de banksector opnieuw misloopt, dan dreigt de economie opnieuw aan een rit omlaag te beginnen. De achtbaan van gisteren lijkt plots niet veraf. Of het zover moet komen, is lang niet zeker. Maar het helpt in ieder geval niet dat de Amerikaanse banken nog een pak afschrijvingen op allerlei activa te wachten staat. Onder meer het commercieel vastgoed kan uitgroeien tot een groot probleem, vooral voor de kleinere, staatsgebonden banken (cfr. vorige link naar het artikel in The Wall Street Journal én de recentste toespraak van Ben Bernanke).

Al de mist die rond de stresstests gespuid wordt, helpt al evenmin. Als de banken moeten worden geherkapitaliseerd, dan kan dat beter snel gebeuren. Denk maar aan de Japanse zombiebanken die de economie in Japan jarenlang bleven verzieken, omdat er niet kordaat werd ingegrepen. En de banken moeten wellicht extra kapitaal krijgen. Erg verhelderend in dat opzicht was de survey of senior loan officers van de Federal Reserve, een rondvraag bij de bankiers zelf zeg maar. De bankiers verwachten zelf dat de kwaliteit van hun kredietportefeuilles dit jaar nog danig zal verslechteren, op een enkeling na die 'de kwaliteit van consumentenleningen ziet verbeteren.' Of zoals Real Time Economics van The Wall Street Journal het verwoordt: 'De zorg van de bankiers: het ergste moet nog komen.'

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud