korte metten

Defensie

Een archieffoto van het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog ©BELGAIMAGE

Precies honderd jaar na de eerste aanval met chemische wapens staat defensie in het brandpunt van de belangstelling.

Op 22 april 1915 voerden de Duitsers de eerste gasaanval ter wereld uit. Vanuit hun loopgraven lieten ze in Langemark een wolk chloorgas los op de geallieerd troepen aan de overkant. Een groene wolk die zowat 10 meter dik was. Het resultaat was even gruwelijk als efficiënt: een bres in het front, 1.500 doden, maar ook tal van soldaten die voor de rest van hun leven gehandicapt waren.

Voor de Duitse bevelhebbers was het een test, een poging om het status quo in de oorlogsvoering te doorbreken en terrein te winnen. Na het chloorgas werden ook andere gassen ingezet, waaronder mosterdgas, ook bekend als yperiet. Een vreselijk goedje dat blaren trekt op de huid en ogen en longen aantast. Het eerste gebruik van chemische wapens wordt vandaag herdacht in Ieper en Langemark in aanwezigheid van koning Filip.

Intussen kennen we al 70 jaar vrede in ons landje, maar dat betekent niet dat defensie geen rol meer te spelen heeft. De discussie woedt volop hoe we ons leger moeten aanpassen aan de veranderde tijden en uitdagingen. In Navo-verband en bij buitenlandse operaties wordt met name de Belgische luchtmacht met zijn F16’s erg gewaardeerd. Om de inzet van onze gevechtsvliegtuigen – die binnen afzienbare tijd aan vervanging toe zijn – nog efficiënter te maken wil het leger drie grote tankvliegtuigen aankopen. Als de F16’s in de lucht kunnen bijtanken, kunnen ze langere opdrachten aan. Het kostenplaatje van 840 miljoen euro doet echter menig politicus steigeren.

Niet zo verwonderlijk, want hoe kun je nu bij de bevolking scoren met wapens? De Vlaamse parlementariërs grijpen liever de herdenking van de eerste gifgasaanval aan om te pleiten voor het weghalen van alle kernwapens uit Vlaanderen. Sinds de jaren 60 ligt er immers een arsenaal nucleaire wapens opgeslagen op de basis van Kleine Brogel.

De socialistische overheidsvakbond ACOD haalt vandaag nogmaals het stakingswapen boven, en treft daarmee alle pendelaars in het hart. Wie gewoonlijk trein, bus, metro of tram neemt om zich naar het werk te verplaatsen, is de dupe. Net als alle autobestuurders, die met nog langere files dan anders krijgen af te rekenen. Bedrijven zijn al evenzeer slachtoffer.

Voorts was er vanmorgen een portie gemengd bedrijfsnieuws:

-        Recticel lanceert een kapitaalverhoging van maximaal 76 miljoen euro en kwam met hoopgevende kwartaalcijfers.

-        Barco is het jaar bijzonder sterk begonnen.

-        Bij truckbouwer Volvo wordt Olof Persson aan de kant geschoven als topman. Hij wordt vanaf oktober vervangen door Martin Lundstedt, die overkomt van concurrent Scania.

-        In het VK lijdt supermarktketen Tesco een monsterverlies.

-        Heineken heeft vooral in Azië en Amerika meer bier verkocht.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud