Derde herstel zonder jobcreatie op rij?

In de Verenigde Staten zijn er in december 85.000 banen verloren gegaan, de werkloosheid bleef op 10 procent. Dat is een tegenvaller, er werd gehoopt dat het banenverlies zou zijn gestopt. Wel was er in november een stijging met 4.000 jobs waar eerder sprake was van een verlies van 11.000 banen.

De futures reageerden in een eerste reatie negatief. Het valt nog af te wachten hoe de markten het nieuws gaan verwerken. Het feit dat er geen jobs bijkomen is economisch slecht nieuws. Tegelijk kan men nu verwachten dat de Federal Reserve haar beleid nog niet gaat vertrakken zolang er geen overtuigend beterschap is op de arbeidsmarkt - dat kan dan weer positief worden onthaald door de markt.

Meer fundamenteel kunnen we ons de vraag stellen of de VS niet bezig zijn aan een derde economisch herstel zonder banengroei (jobless recovery) op rij, zoals sommige waarnemers opmerken. De gevolgen hiervan op de samenleving en politiek mogen niet worden onderschat en kunnen ook verder doorwerken in de economie en op de markten.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud