Dexia-aandeel zakt, koopopportuniteit?

Niet alleen KBC lijkt last te heben van de vrees die bij beleggers leeft over het effect van de kredietcrisis. Omstreeks 13.00 uur noteert Dexia 3,1 procent lager op 20,98 euro. Collega's hoorden in de markt dat de zware koersval van sectorgenoten in de VS een rol speelt.

MBIA, de grootste verzekeraar van obligaties ter wereld, viel 15 procent terug nadat de groep een kwartaalverlies van 36,6 miljoen dollar bekendmaakte. Een jaar eerder realiseerde de groep nog een winst van 218 miljoen dollar. MBIA stopt daarnaast zijn inkoopprogramma voor eigen aandelen omdat het 'kapitaal opzij wil zetten'. Beleggers vrezen hierdoor dat er nog afschrijvingen, als gevolg van de kredietcrisis, kunnen volgen. AMBAC, de nummer twee in de sector, ging 14 procent lager.

MBIA en AMBAC zijn rechtstreekse concurrenten van de Amerikaanse Dexia-dochter FSA. Maar Dexia zei begin augustus al dat FSA er veel beter voorstaat dan de concurrenten. Ik citeer de headlines van het persbericht dat toen werd uitgestuurd:

• Dexia’s exposure to US sub-prime residential mortgage assets, either directly or through FSA,
remains very well protected and would not cause any losses, even in the case of further subprime
market deterioration
• FSA’s continuous strict credit discipline has resulted in FSA being in a unique position with no
material exposure to multi-sector CDOs, including those with sub-prime exposure.
• Both Dexia and FSA have long expected problematic developments to arise in segments of the
ABS sphere and “have kept their powder dry”
• Current market conditions provide opportunities for new attractive business at adequate level of
pricing so as to reward the risks and yield attractive returns on capital.

Het hele bericht vindt u hier. Maar blijkbaar hebben een aantal beleggers hier toch hun twijfels bij. Geheel onbegrijpelijk is dat niet, nadat bv. Merrill Lynch eerdere inschattingen van het effect van de kredietcrisis woensdag plots een pak hoger inschaalden.

Analist Kurt De Baenst van Fortis Bank vindt het gewoon een koopopportuniteit. Hij zei eerder vandaag tegenover mijn collega Maarten Gommeren:

De blootstelling van FSA is enorm veel kleiner dan die van MBIA en AMBAC. Rond een niveau van 20 euro is Dexia een koopopportuniteit.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud