Dexia verklaart eigen strip waardeloos

©BELGA

De restbank Dexia heeft de VVPR-strips die nog aan sommige aandelen kleefden, gelijk gesteld aan nul.

Aandeelhouders die nog aandelen met VVPR-strips van Dexia in portefeuille hadden, kregen de voorbije dagen een brief in de bus. De mededeling luidde dat de effecten op verzoek van de uitgevende maatschappij, zijnde Dexia, zonder waarde zijn verklaard en binnenkort uit de effectenrekening van de belegger zullen verdwijnen.

Aandelen waar de zogenaamde strip aan vasthing, gaven tot begin 2013 recht op een verlaagde roerende voorheffing op de dividenden van aandelen. Nadat de regering-Di Rupo eerder al het fiscale voordeel verlaagde door een stijging van de roerende voorheffing erop van 15 naar 21 procent, werd het positieve van een strip vanaf inkomstenjaar 2013 helemaal tenietgedaan door de herinvoering van een uniform tarief.

Dat een bank de eigen strips waardeloos verklaart, is een teken aan de wand dat het zelf helemaal geen geloof meer heeft in een mogelijk herstel van de verlaagde roerende voorheffing. Eind april stelde ook biotechbedrijf Ablynx de waarde van zijn strips gelijk aan nul. Dexia is natuurlijk een bijzonder geval, gezien de kans dat de bank ooit nog nieuwe dividenden uitkeert simpelweg onbestaande is.

De gediversifieerde holdingvennootschap Bois Sauvage daarentegen stuurde begin mei een heel ander bericht uit. De holding gaf 3.150 nieuwe aandelen uit, waaraan strips kleefden. ‘De strip is juridisch nog steeds niet afgeschaft. Sommige waarnemers sluiten niet uit dat het fiscale voordeel voor die strips terugkomt’, klonk het toen bij de financieel directeur van Bois Sauvage.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud