Die arme financiëledienstenbeleggers

Arme beleggers in financiële diensten. Arm niet alleen wegens de financiële crisis, maar ook wegens de inspanningen die ze moeten doen om hun beleggingen te begrijpen.

De CDO-portefeuille van KBC, de de obligatieportefeuille in afbouw van Dexia, de CASHES van Fortis: het zijn maar enkele complexe situaties die de belegger moet doorgronden. Om na veel studiewerk in te zien dat de precieze impact van die toestanden eigenlijk nauwelijks te voorspellen is.

De financiëledienstenverleners doen lovenswaardige inspanningen om transparant te zijn, tekst en uitleg te geven - maar de realiteit is nu eenmaal bijzonder complex.

Eén van de meest gekende aanbevelingen van Warren Buffett is dat men best belegt in zaken die men denkt te begrijpen. Ik dacht lang dat hij hierbij waarschuwde voor beleggingen in heel technologische bedrijven door mensen die geen expertise hebben in die activiteiten.

Onze Belgische financiëledienstenverleners vallen misschien nog wel te begrijpen, maar vergen op zijn minst heel veel studiewerk. In de mate dat zo'n studiewerk door de (aspirant)belegger als een kost wordt beschouwd waartegenover geen duidelijke opbrengst staat, maakt dat die beleggingen minder aantrekkelijk.

Maar... misschien zijn we wel helemaal verkeerd en beleggen velen niet op basis van een exhaustieve studie van de bedrijfsinformatie maar op basis van - ik zeg maar wat - technische analyse, horen zeggen of buikgevoel.

De eerste resultaten van onze online-enquête bevestigen ons vermoeden alvast. Uit die poll blijkt immers dat slechts 14 procent van de deelnemers de (half)jaarverslagen van bedrijven gedetailleerd doorneemt. Iets minder dan de helft neemt slechts de grote lijnen door, en maar liefst 38 procent bekijkt de halfjaarverslagen helemaal niet.

Dat resultaat is enigszins ironisch: nog geen jaar geleden waren veel beleggers - terecht - immers nog moord en brand aan het schreeuwen dat de financiële dienstverleners te weinig details vrijgaven over hun gezondheidstoestand. Een paar maanden later lijken veel banken en verzekeraars ten minste op dat vlak hun les wat te hebben geleerd. Alleen brengt dat voor beleggers een pak extra huiswerk met zich mee. En blijkbaar is niet iedereen bereid om zich daar vol overgave op te storten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud