Discontobeleid biedt maar tijdelijke verlichting van de problemen

Citigroup, Bank of America, JP Morgan Chase en Wachovia leenden elk 500 miljoen dollar aan het discontoloket van de Federal Reserve, zo maakten zij gisteren bekend. Nochtans konden deze banken goedkopere financiering krijgen, maar in een geconcerteerde actie wilden zij blijkbaar het stigma wegwissen dat samenhangt met dit soort financiering, dat traditioneel bestemd is voor banken in een probleemsituatie. Dit stigma zou banken die dit soort krediet wél nodig hebben kunnen doen aarzelen er gebruik van te maken, ondanks de recente verlaging van het Amerikaanse discontotarief.

Economist Joseph Mason aan de Drexel University is evenwel niet overtuigd van het gebruik van het discontoloket, aldus Real Time Economics van de WSJ.com.  Discontokredieten werden gebruikt tijdens de Grote Depressie en tijdens de crisis van de savings-and-loan instellingen in de VS, in geen van beide gevallen werden de onderliggende problemen hierbij opgelost. Het onderliggende probleem is welbekend: er is teveel gewerkt met vreemd kapitaal, met schulden dus.

Mason verwijst onder meer naar het artikel The Misuse of the Fed's Discount Window (1992) van Anna J. Schwartz (die samen met Milton Friedman een boek schreef over de monetaire geschiedenis van de VS).
Het discontobeleid kan op zijn best helpen om enkele weken marktproblemen op te vangen, maar is op zich niet voldoende. Wat nodig is, aldus Mason, is meer transparantie, bijvoorbeeld over de acties van hedge fondsen. . "Financiële paniek heeft de neiging in de herfst toe te slaan, en dat is binnenkort", aldus Mason, die oproept dringend werk te maken van meer fundamentele maatregelen (zoals dus de transparantie).

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud