Advertentie

Doe de City eens 750 miljoen cadeau

©Photo News

Door Royal Mail te goedkoop naar de beurs te brengen, gaf de Britse regering de Londense City 750 miljoen pond cadeau. Dat is het vernietigend oordeel van het Britse Rekenhof.

De National Audit Office, zeg maar het Brits Rekenhof, heeft zijn rapport over de privatisering van de Britse posterijen klaar. Pro memorie: Royal Mail schoot op de eerste beursdag 38 procent hoger, koren op de molen van de vele critici die stelden dat de Britse regering het bedrijf veel te goedkoop naar de beurs bracht.

Het Rekenhof geeft de critici nu zo goed als over de volledige lijn gelijk. En wel in heldere taal. In essentie schonk de regering - in de eerste plaats minister van Handel Vince Cable - de City een onwaarschijnlijk cadeau van 750 miljoen pond (ruim 900 miljoen euro) in de naïeve veronderstelling dat het select groepje 'prioritaire investeerders' het meende met hun belofte een stabiele groep langetermijninvesteerders te vormen (zie passage onder).

Yeah right. Binnen enkele weken hadden zes van de zeventien prioritaire investeerders - die samen 22 procent van de aandelen toebedeeld kregen - hun stukken integraal verkocht. Nog eens drie hadden het gros verkocht (zie figure 20 in het rapport). 

Bij de meest enthousiaste kopers stond TCI (zie puntje 4.16). TCI is het hefboomfonds van Christopher Hohn. Hohn stak het vuur aan de lont voor de opknipovername van ABN AMRO en staat sinds hij een robbertje uitvocht met Deutsche Börse in Duitsland te boek als een bedrijven kaalvretende sprinkhaan. Niet bepaald het soort belegger dat te veel betaalt voor een aandeel, quoi. En nochtans legde zelfs Hohn minstens 40 procent meer op tafel dan de 'bevriende' investeerders die in bulk op ondergewaardeerde aandelen Royal Mail mochten intekenen.

Met zo'n toxisch rapport mag de Britse coalitieregering blij zijn dat de volgende parlementsverkiezingen pas in 2015 zijn ...

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud