Doemscenario's zijn niet kansloos

Alphaville  trok mijn aandacht op een tamelijk onheilspellend rapport  van de Economist Intelligence Unit over de vooruitzichten voor de financiële markten. Alphaville vat het als volgt samen: er is één kans op drie dat we op de klippen varen.

De Unit schrijft 30 procent kans toe aan een scenario waarbij het monetaire beleid er niet in lukt een recessie in de VS af te wenden. Dit zou dan wereldwijde gevolgen hebben waarbij de aandelenmarkten zo'n 20 procent tegenover hun top zouden verliezen. De Amerikaanse groei zou in 2008 stagneren tot 0,2 procent, exportgerichte bedrijven wereldwijd zouden de investeringen terugschroeven en de kredietinstellingen zouden de kredietvoorwaarden verscherpen.

Het is altijd mogelijk dat de recessie en de neerwaartse gang van de markten zichzelf versterkt en de centrale banken er niet in lukken een zelfvoedende negatieve spiraal te stoppen. De Unit denkt dat een dergelijk zwart scenario 'slechts' 10 procent kans maakt, maar gelet op de ernst ervan, doet het toch nadenken.

Aan de meer zonnige kant: er is 60 procent kans dat de centrale banken wél lukken in het opvangen van recessiedruk.

Maar goed. Hoe inschatten of die kanswegingen van de Unit, hoe gerenommeerd ook, aan enige realiteit beantwoorden? Is het zwartste secenario een weging 10 procent waard of moet het 20 procent zijn? En hoe ooit bewijzen dat het een correcte inschatting was? Laat mij het er maar op houden dat de bollebozen van de Unit wel denken dat het goed afloopt, maar tegelijk toegeven dat er een flinke kans is dat er een nare recessie voor de deur staat in de VS. Op die manier kunnen ze er nooit ver naast zijn.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud