Dollar UUP, UUP and away...

Misschien wel de verrassing van dit eindejaar is de spectaculaire opmars van de dollar. Begin december leverde één euro nog ruim 1,51 dollar op, nu nog zo'n 1,43 euro. Uiteraard waren er fundamentele factoren: wankele Griekse en Spaanse overheidsfinanciën of Oostenrijkse banken ondermijnden het vertrouwen in de eurozone. Tegelijk versterken verrassend goede cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, de kleinhandelsverkopen, de industriële productie of het consumentenvertrouwen het vertrouwen in de Amerikaanse economie.

Dat laatste voedde dan weer de speculatie over een sneller dan verwachte renteverhoging door de Federal Reserve, ook al deden de Amerikaanse centrale bankiers er zelf alles aan die speculatie in de kop te drukken. Voor die laatste nuance hadden beleggers duidelijk niet veel oor. Overvloedig beschikbare dollars tegen een nulrente ontlenen om vervolgens in hoger renderende munten beleggen, is plots niets meer zo'n interessante 'carry trade'.

Feit is dat à la baisse speculeren in de dollar door de plotse remonte geen eenrichtingsstraatje naar winst meer is, integendeel. Op korte tijd is het sentiment rond de dollar fors gekeerd, van 'bearish' naar 'bullish'. De MarketBeatBlog van de Wall Street Journal illustreert die omslag met een schitterende grafiek. Die toont hoeveel beleggers in de PowerShares DB US Dollar Index Bullish Fund, kortweg bekend onder zijn NYSE-beursticker 'UUP', stoppen.

Het beursgenoteerd beleggingsfonds UUP bootst een pure 'long' positie in dollar na en is bijgevolg het favoriete beleggingsvehikel voor grote én kleine beleggers om snel in te spelen op een verwachte stijging van het groene biljet. En dat doen ze sinds een maand of zo en masse. Het beheerd vermogen in UUP is op een maand ruim vervijfvoudigd, van zo'n half miljard dollar, naar dik 2,5 miljard dollar.

BNP Paribas voorspelt dat het vooruitzicht van een Fed die in 2010 minder gul met dollarliquiditeiten rondstrooit, de Amerikaanse munt naar een sterk 2010 zal helpen. Het momentum lijkt alleszins gekeerd. En op valutamarkten is momentum nog meer dan op de aandelenmarkten hoofdzaak en 'fundamentals' bijzaak.

KVS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud