Dollarblues en de Saoedi's

De renteverlaging in de VS doet nogal wat waarnemers vrezen voor de dollar, die historische dieptes  bereikt tegenover de euro. Op de blog Naked Capitalism wordt ongerust opgemerkt dat internationaal centrale banken al stilletjesaan wegdiversifiëren van de dollar en dat institutionele beleggers buiten de VS openlijk hun ongenoegen over de dollar uitspreken.

Venezuela zei eerder dat het niet langer in dollar wenst te worden betaald. Dit lijkt eerder symbolisch, maar Naked Capitalism wijst op iets dat misschien veel betekenisvoller is: Saoedi-Arabië verlaagt zijn rente niet. Normaal volgt het koninkrijk de bewegingen van de Federal Reserve op de voet, omdat de real gekoppeld is aan de dollar.

De Saoedische centrale bank zei dat ze de nodige maatregelen zou nemen om ongewenste kapitaalbewegingen af te remmen, maar er ontstaat hier en daar twijfel over de koppeling van de real aan de dollar. Olie wordt in dollar betaald en het Midden-Oosten is dan ook een heel belangrijk gebied voor de dollar. Alles dat wijst op een verandering in deze toestand, hoe aarzelend ook, kan een impact hebben op de dollar en op de Amerikaanse obligatiemarkten. Wanneer daardoor de langetermijnrente in de VS zou beginnen te stijgen, worden de problemen rond de woningenmarkt natuurlijk nog nijpender.

Of hoe de beslissing van een exotisch ogende centrale bank om iets niet te doen, grote vragen kan oproepen.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud