Dollarmoeiheid (bis)

Vanmorgen kon u bij ons lezen hoe de Europese werkgevers steen en been klagen over de dure euro en de goedkope dollar. Zij die denken dat de dollar nu wel zijn bodemkoers bereikt heeft, link ik graag door naar een weinig opbeurend artikel op de site van The Daily Telegraph.

Volgens het artikel overweegt Vietnam om zijn beleggingen in Amerikaans staatspapier en andere dollarobligaties terug te schroeven. Zo wil het de eigen munt laten appreciëren om de inflatie in eigen land een halt toe te roepen.

Ook Qatar lijkt de dollarappetijt wat verloren, de oliestaat wil het dollargewicht in zijn 'sovereign wealth fund' verlagen. Terwijl nu 99 procent van het Qatarese fonds in dollar gedenomineerde activa belegd is, zou dat in de toekomst 40 procent worden.

Qatar zit op een berg cash en wil die meer laten opbrengen, dat moge duidelijk zijn. Daarom zal het voortaan meer en meer gaan kiezen voor beleggingen in de Aziatische emerging economies. The Daily Telegraph maakt de terechte opmerking dat het manoeuver ook kan beschouwd worden als een motie van wantrouwen tegen de Amerikaanse economie.

Eerder kon u op deze blog al lezen hoe merkwaardig het is dat Saudi-Arabië, dat zijn munt gekoppeld heeft aan de dollar, zijn rente niet mee verlaagde met de Fed op 18 september. The Daily waarschuwt dat eens een oliestaat resoluut de steven afwendt van de dollar, er vele kunnen volgen. Zo zou een motie van wantrouwen uitvloeien in een golf van wantrouwen... en finaal tot een golf van (nog meer) geweeklaag bij de werkgevers in de eurozone.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud