Advertentie

Draghi's zoektocht naar 1.000 miljard

ECB-voorzitter Mario Draghi is naarstig op zoek naar 1.000 miljard euro. ©REUTERS

ECB-voorzitter Mario Draghi moet morgen meer klaarheid brengen over zijn plannen om liefst 1.000 miljard euro in de economie te pompen. Dat lijkt onbegonnen werk als Frankfurt blijft weigeren ook en masse staatsobligaties op te kopen.

Morgen blaast de Europese Centrale Bank (ECB) verzamelen voor haar maandelijkse rentebesluit. Nieuwe maatregelen moeten er niet onmiddellijk verwacht worden. Voorzitter Mario Draghi zorgde pas vorige maand voor vuurwerk door de belangrijkste rentetarieven 10 basispunten te verlagen. En vooral door bijna en passant mee te delen dat hij de balans van de ECB terug wil uitbreiden naar het niveau van 2012.

'In de praktijk blijkt 1.000 miljard euro in de economie pompen minder evident.'

Op de markten werd het nieuwe rondje stimulus met een applaus op alle banken onthaald. Snelle cijferaars hadden onmiddellijk begrepen dat de Italiaan niet minder dan 1.000 miljard euro in de economie wil pompen. 

Een maand later heeft het eerste enthousiasme plaats gemaakt voor meer realisme. 1.000 miljard euro stimulus is een mooi voornemen, maar in de praktijk blijkt het niet zo evident.

Kredieten verstrekken

Een beproefd recept voor Frankfurt is de banken massaal goedkoop kapitaal te laten tanken in de hoop dat zij op hun beurt vlotter kredieten verstrekken. In juni al kondigde Draghi daarom een nieuw rondje aan van 400 miljard euro dit jaar.

'De banken staan niet bepaald te drummen voor het goedkope geld van de ECB'

Op het einde van de eerste inschrijvingsperiode vorige maand bleek dat de banken niet bepaald staan te drummen voor het quasi gratis ECB-geld. Draghi sleet toen maar 83 miljard euro. In december volgt nog een herkansing, maar de banken betalen nog volop het vorige rondje goedkope kredieten terug.

De TLTRO's, zoals de operatie volgens de ECB-lettersoep heet, lijken dus in het beste geval uit te draaien op een nuloperatie. Mogelijk doet de terugbetaling van de kredieten de balans van de ECB zelfs krimpen, en moet Draghi dus méér dan 1.000 miljard zoeken.

Kredieten opkopen  

Als de balans niet groeit door kredieten te verstrekken, kan Frankfurt zijn geld ook kwijt door obligaties op de markt op te kopen. Draghi lanceerde daarom vorige maand een programma om pandbrieven (bankobligaties met onderpand) en herverpakte kredieten op te kopen.

'Draghi zou al heel de markt moeten opkopen.'

Maar ook die optie blijkt minder evident dan ze klinkt. Volgens een recent rapport van de Amerikaanse bankenreus Morgan Stanley is de hele markt van Europese herverpakte kredieten maar 1.000 miljard waard. Draghi zou dus al heel de markt moeten opkopen.

Bovendien zit daar ook aardig wat rommel bij. Wat bijvoorbeeld met papier van banken uit Griekenland en Cyprus, landen die bij kredietbeoordelaars het weinig flatteerden etiket 'junk' krijgen? Vooral in Duitsland bestaat er weinig animo om dergelijk obligaties op de balans van de ECB te zien blinken.

Staatsobligaties opkopen

Dus, als het Draghi menens is met zijn zoektocht naar 1.000 miljard, rest hem weinig keuze: naar Amerikaanse voorbeeld massaal staatsobligaties opkopen. De Italiaan stelde zelf al een paar keer dat dat zowat de laatste optie is die de ECB nog rest. Maar dan loeren de nukkige Duitsers, die een serieus broertje dood hebben aan alles wat naar schuldfinancering (geld drukken om spilzieke overheden uit de wind te zetten) ruikt, weer om de hoek. 

'Als de ECB op korte termijn 1.000 miljard wil stimuleren, zal het verzet tegen de aankoop van staatspapier moeten sneuvelen.'
Morgan Stanley

Morgan Stanley meent dat de ECB geen keuze heeft als ze op korte termijn de ambitieuze 1.000 miljard stimulus wil bereiken. Zeker als de huidige maatregelen niet aanslaan en de inflatie laag blijft, zal het verzet tegen de aankoop van staatsobligaties moeten sneuvelen. De zakenbank schat de kans dat de ECB in de komende zes maanden de Amerikaanse tour opgaat op 30 procent.  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud