Advertentie
blog

DSM kleurt grijze zalm roze

©Bloomberg

Dat de 'boerderijzalm' in de supermarktketen niet grijs maar mooi roze kleurt, hebben we niet aan moeder natuur maar een beursgenoteerd bedrijf te danken: het Nederlandse DSM.

Het gros van de zalm die u in de supermarktmarkt koopt, komt uit een industriële zalmboerderij. En dat zalmen in gevangenschap 'big business' zijn, bewees de eerdere miljardenstrijd om de Nederlandse zalmvoedergigant Nutreco .

Maar na de exit - binnenkort - van Nutreco, blijft er een link tussen de Amsterdamse beurs en zalm. En wel in overwachte hoek: DSM . We hebben ons eerder al geout als groot fan van DSM, dat zich in 113 jaar van steenkolen - Dutch State Mines - tot een gigant in vitamines en voedingssupplementen heruitgevonden heeft.

Eén van die voedingssupplementen is astaxanthin, de component die zalmen blinkend roze maakt. DSM hanteert zelfs een ware 'SalmoFan'-kleurkaart, waarbij zalmproducenten hun kleur kunnen kiezen zoals u in de winkel de juiste kleur van uw gordijnen kiest. Lezen we in dit fantastische artikel in The Atlantic Monthly.

In het wild vrolijk tegen de stroom inzwemmende zalmen hebben de chemische toevoeging niet nodig. Zij groeien op met een dieet van krill en garnalen en slaan zo, net als flamingo's, natuurlijk roze uit. Maar in zalmboerderijen krijgen de vissen een potpourri van allerhande restafval geserveerd en zijn het dus de zalmboeren die aan de hand van de SalmoFan-kleurkaarten en de chemie van DSM bepalen hoe roze hun vis zal worden.

Volgens The Atlantic is de kleurstof de duurste component van de gemiddelde zalm in de supermarkt. Simpelweg omdat u en ik door de neus willen betalen voor de zalm die perfect roze oogt, waar DSM handig op inspeelt met zijn 'Carophyll Pink'. Een studie uit 2006 van drie - hoe kan het ook anders - Noorse economen toont aan dat consumenten geen zalm willen als die minder dan 23 op de 'SalmoFan'-kaart scoort. 

Dus: fans van felroze zalm kopen best samen met het product zelf een aandeel DSM. Dat kunnen ze via de dividenden tenminste een deel van hun aankoopkosten recupereren. 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud