Dubai: veel vragen, voorzichtige beren

"Tail risks" zijn risico's waarvan de kans dat ze echt gebeuren laag wordt ingeschat, maar die wel zeer nare gevolgen hebben, moesten ze zich echt realiseren. Het is een begrip dat de laatste uren nogal wordt gebruikt voor de financiële crisis in Dubai. 

FT Alphaville citeert Saud Masud, een analist van UBS die in Dubai werkt. Die analist oppert dat de financiële problemen van Dubai misschien wel veel groter zijn dan gedacht, met grote buiten-balans verplichtingen waarbij de schulden veel hoger uitkomen dan de 80 miljard tot 90 miljard dollar waar de markten nu van uitgaan.

Analisten van Merrill Lynch bekijken verschillende scenario's. Er is een vriendelijk scenario, waarbij de problemen beperkt blijven tot de bedrijfssector in Dubai en kunnen opgelost worden met steun van de VAE of met een schuldherschikking.

Het kan evenwel ook niet worden uitgesloten dat de problemen escaleren tot een grote overheidsfaling met wereldwijde gevolgen voor de opkomende markten (zoals eerder gebeurde met Argentinië of Rusland).

Tot slot citeert Alphaville Andrew Garthwaite bij Credit Suisse die opmerkt dat de VAE (waarvan Dubai dus deel uitmaakt) slechts 0,3 procent uitmaken van het wereldwijde BBP.

Stacy-Marie Ishmael van Alphaville zelf vindt het gevaar op financiële besmetting heel reëel en niet te kwantificeren op dit moment.

Zoveel experten, zoveel opinies dus. Wat te doen in een dergelijk geval? Ik denk dat de aanbeveling van onze marktenredactie om zich als voorzichtige beren op te stellen, meer dan ooit van toepassing is.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud