Advertentie

Duiven schenken klare wijn

Het tijdperk van het gratis geld loopt nog niet op zijn laatste benen. Dat was de boodschap die beleggers distilleerden uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bankiers. Eerst loopt het inkoopprogramma van obligaties af, pas nadien komt de rente in het vizier. Die schommelt al sinds december 2008 tegen de 0 procent aan.

Donderdag zetten William Dudley en Charles Evans, voorzitter van respectievelijk de New York en Chicago Fed, de boodschap nog eens extra in de verf. Voor de slechte verstaanders herhaalden Dudley en Evans dat de Amerikaanse arbeidsmarkt aan de beterhand is, maar het hersteltempo is niet van die aard is om de stimuli al meteen terug te schroeven.

‘We hebben nog altijd een weg af te leggen om het dubbele mandaat van de Fed van prijsstabiliteit en volledige tewerkstelling te realiseren’, zei Dudley. In zijn ogen blijven de inflatieverwachtingen over het algemeen ‘stabiel’. De ‘trage vooruitgang’ van de economie rechtvaardigt de stimuli, trad zijn New Yorkse collega Evans hem bij.

Hun zachte taal gooit niet meteen hoge ogen. Beiden staan te boek als ‘duiven’ binnen het rentecomité FOMC. Zij geven, in tegenstelling tot ‘haviken’, voorrang aan economische groei op inflatiebestrijding.

Pas verrassend was dat Richard Fisher, de meest notoire havik in het clubje centrale bankiers, zei dat hij nog altijd twijfelt wanneer het ogenblik aangebroken is om de stimuli terug te schroeven. ‘De economie verzamelt stoom, maar robuust is niet het woord dat ik zou gebruiken.’ Hij gaf, zijn reputatie geheel indachtig, wel aan dat de Fed al een beetje te ver was gegaan om de economie aan te zwengelen. De volgende rentevergaderingen belooft het binnenskamers nog stevig te stomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud