ECB maatregelen geven Duitsland mogelijk een extra steuntje

Waarnemers reageerden verdeeld op de maatregelen van de ECB. Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van Itinera Institute, zegt dat de beslissing over het onconventionele beleid louter symbolisch is. "Terwijl de Fed met meer dan 1000 miljard intervenieert, gaat het hier over een luttele 60 miljard."

De Cloot vindt het mogelijk wel  belangrijker dat de Europese Investeringbank (EIB) toegang krijgt tot leningen bij de ECB. "Dit opent de mogelijkheid het EIB een rol te laten spelen als reddingsfonds voor banken die geherkapitaliseerd moeten worden (als daar overeenstemming over bestaat tussen betrokken landen). Bovendien kan dit een elegante omweg zijn om geen euro-obligaties te moeten uitgeven en toch monetaire financiering van investeringen toe te laten", aldus de hoofdeconoom.

Bij ING wordt gezegd dat de ECB sterker uit de hoek kwam dan verwacht met haar onconventionele maatregelen. Carsten Brzeski is vooral verrast door de principe-beslissing covered bonds op te kopen (herverpakte woonkredieten met een hoge kredietwaardigheid).

In verband met die operatie blijven er nog vragen. Brzeski zegt dat de maatregel vooral tengoede komt aan Duitsland omdat meer dan 60 procent van het uitstaande volume van deze effecten Duits zijn. Het kan dus een welgekomen bijkomend steunpakket zijn voor de Duitse economie.

Dit zou dan weer Bear&Bull moeten verheugen, omdat Duitsland tenslotte een bijzonder belangrijke handelspartner is van ons land.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud