Advertentie

'Echt nieuws is onvoorspelbaar...'

 

 

Zodra marktbeïnvloedende informatie bekend is, zit ze ook in de koersen. Het beste wat de meeste beleggers kunnen doen is in heel brede en goedkope indexfondsen gaan. Dat is nog altijd de stelling van Burton Malkiel die de bestseller A Random Walk Down Wall Street schreef - we zijn nu aan de tiende editie van dit in 1973 gepubliceerde boek. 

Het lijkt mij een passend debat in een tijd met heel wat verrassende wendingen. Veilingen van staatspapier die al dan niet meevallen. Uitspraken van politici die markten in brand zetten. Internationale spanningen die oplaaien. 

"Random" betekent niet "willekeurig", het betekent dat zodat nieuws bekend is, het ook heel snel in de koersen zit. Echt nieuws is bovendoen onvoorspelbaar - een aanval van Noord-Korea bijvoorbeeld. Denk niet dat u op korte termijn de marktschommelingen kan voorspellen, aldus Malkiel. 

Malkiel stelt vast dat de "exchange traded funds" (ETF) nu hoogtij vieren en zijn ideeën, die in de jaren zeventig op heftige kritiek botsten, nu gemeengoed zijn geworden. Maar toch. Heel wat mensen proberen toch te markt te kloppen. 

"Mensen zeggen dat ze de markt niet kunnen kloppen is zoals een zesjarige zeggen dat Sinterklaas niet bestaat", zo legt de professor uit. Beleggen is leuk en ook Malkiel zelf koopt al eens individuele aandelen. Bovendien... heel wat mensen verdienen hun brood met actief aandelenbeheer voor anderen. 

Voor de waardering van een aandeel moeten we kijken naar de verdiscontering van de toekomstige kasstromen. Het belangrijke hier is "toekomstig", en dus onzeker. Twee derde van de actieve fondsenbeheerders worden geklopt door de markt. Diegenen die in de ene periode winnen, zijn niet diegenen die in een volgende periode winnen. 

(video gevonden via Greg Mankiw's Blog)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud