Advertentie

Echte Oostenrijkers wonen in Letland

Voortaan afficheren marktkramers in Riga de prijs van de lokale peperpoek in euro (foto: AFP) ©AFP

Letland mag als de 18de lid bij 's werelds minst populaire club: de eurozone. En ook al heeft het land nauwelijks bergen, er wonen echte 'Oostenrijkers'.

Wie de jongste tijd vrolijke statistieken wou lezen, hield best de website van Latvijas Statistika in de gaten. De cijferaars in Riga onderstrepen met stevige kwartaalrapporten de reputatie van de Balten als Europese modelstudent.

Jaar op jaar versnelde de Letse groei continu in 2013, van 3,8 procent in het eerste kwartaal over 4,3 in het tweede en 4,5 procent in het derde kwartaal. Europees Commissielid Olli Rehn zwaaide bij zijn herfstprognoses met lof en voorspelde dit en volgend jaar dik 4 procent groei. De Balten laten zo de andere 26 leden van de Europese club achter zich.

De lof mag niet verbazen. Letland is de pin-up van besparingsadepten als Olli Rehn, die stimulusadept Paul Krugman bitter ‘Rehn of Terror’ noemt. Riga opteerde in 2009 voor de moeder aller besparingen, wat de Letten collectief een kwart armer maakte. ‘Oostenrijkers’ - de verzamelterm voor de fans van de besparingsleer van Friedrich von Hayek - spreken in het Letse geval van ‘contractionary expansion’, een contradictio in terminis die je best kunt vertalen als ‘snoeien om te groeien’.

Voor we het Letse model zalig verklaren: spijts het recente herstel zijn de Letten nog steeds een tinede procent armer dan eind 2007. Maar dat is vooral omdat de Letse economie in 2007 gedopeerd was door buitenlands geld en tegen een tekort van 22 procent op de lopende rekening aankeek. Met andere woorden: de Letten leefden boven hun stand. En dat kan niemand ongestraft blijven doen, tenzij je Amerikaan bent en biljetten van de wereldreservemunt kunt bijdrukken.

Anno 2013 heeft Letland gezonde financiën, stevige groei én een sterk geloof in besparingen. Geen wonder dat de Fransen niet happig zijn om het groeiwonder in de euroclub toe te laten. Zelfs de Europese Centrale Bank heeft bedenkingen. De helft van alle Letse bankdeposito’s is van Russische origine en dat levert na Cyprus strafpunten op.

En op 13 november jongstleden stuurde Frankfurt een droge mededeling uit dat de Letten zoals iedereen over ‘euro’ moeten spreken en niet ‘eiro’. Nochtans sluit eiro beter aan bij het Lets, een Indo-Europese taal met 33 letters in het alfabet. Een kaakslag voor een volk dat zijn taal onder een halve eeuw Sovjets manhaftig wist te koesteren en taalpurisme samen met ijshockey tot nationale sport verheft.

Meteen schuilt hier ook het antwoord waarom Letland per se bij de meest gehate club ter wereld wil: zonder euro vrezen de Letten op termijn weer onder curatele van Moskou te vallen. En als de keuze er één is tussen Olli Rehn of Vladimir Poetin, is de keuze in Riga snel gemaakt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud