Advertentie
Advertentie
korte metten

Eén baas

Een boer voedert zijn koeien in Nieuw-Zeeland. ©Bloomberg

Een goed draaiende onderneming kan maar één baas hebben. Dat weet Hein Deprez maar al te best. Bij Volkswagen duurt de strijd aan de top het best zo kort mogelijk. Bij het extreemrechtse Front National in Frankrijk lijkt het pleit al beslecht.

Hein Deprez laat er geen gras over groeien. Hij liet maandagmorgen weten dat de fusie van de drie bedrijven uit zijn imperium – Univeg, Greenyard Foods en Peatinvest – definitief op de rails is gezet. Univeg en Peatinvest zullen volledig ingebracht worden in het beursgenoteerde Greenyard Foods. Dat groeit zo uit tot een stevige midcap op Euronext Brussel. Met Deprez als kapitein aan het roer. Of als herenboer op de tractor, zo u wil.

Discussies over welke koers een bedrijf moet varen, zijn normaal, en vaak heel gezond. Van de open oorlog die wordt uitgevochten aan de top van het VW-concern, kan dat niet worden gezegd. Die kan Europa’s grootste autobouwer meer kwaad dan goed doen, zeker als het geschil lang aansleept. En het gaat hard tegen hard. Voorzitter Ferdinand Piëch heeft het gehad met CEO Martin Winterkorn. Onder diens bewind kende VW wel een fantastische groei, maar de prestatie van het basismerk Volkswagen laat te wensen over. De winstmarge blijft te mager en de doorbraak in de VS blijft uit.

Dat twee bazen een overbodige luxe zijn, heeft ook Jean-Marie Le Pen begrepen. In een exclusief gesprek met Le Figaro kondigde hij aan niet deel te nemen aan de regionale verkiezingen in Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA). Daarmee wil hij de crisis bezweren die de laatste dagen in het Front National woedde tussen hemzelf en zijn dochter en partijvoorzitster Marine Le Pen. Hij trekt zich terug om ‘de beweging’ geen schade toe te brengen. Hij stelt voor dat zijn kleindochter Marion Maréchal-Le Pen de FN-lijst zou trekken.

Voorts nog in het nieuws vanmorgen:

- Nyrstar wil slechts een van de twee kandidaten die grootaandeelhouder Trafigura voorstelt, opnemen in zijn raad van bestuur. De tweede zou niet aan de voorwaarden voldoen en Trafigura bovendien een te groot gewicht geven.

- De Chinese uitvoer is vorige maand 15 procent gedaald. Dat voorspelt weinig goeds voor de prestatie in het eerste kwartaal. Het bbp-cijfer staat woensdagmorgen op de agenda.

- De Brazilianen hebben zondag opnieuw massaal betoogd tegen president Rousseff.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud