Advertentie

Een bak Duvel en een bh

Mr. Market heeft een nieuwe thuis! Voortaan vindt u zijn column elke zaterdag op Bear&Bull. Uw reacties zijn natuurlijk nog steeds even welkom.

Belegt u wel eens in trackers? U weet wel, die dingen waarmee u met een kleine inleg een hele beursindex of zelfs een grondstof kunt kopen, in het vakjargon Exchange Traded Funds of ETF’s genoemd. Ikzelf heb me ooit aan zo’n aankoop ‘bezondigd’. Eind jaren negentig had de beurs van Brussel twee soortgelijke producten in de aanbieding. De marketingboys hadden er de welluidende naam ‘mini’s’ op geplakt De mini-Bel20 moest de gewone man naar de beurs lokken, getuige de advertentie waarbij een huisvrouw voor het statige Brusselse beursgebouw neerkeek naar een krijtjesbord waarvan de groenteprijzen vervangen waren door de Bel20-koers.

De ‘mini’ was een goed alternatief om gediversifieerd te beleggen. Maar ikzelf heb er nooit veel plezier aan beleefd. Ik had gekozen voor de mini-EuroStoxx50, en had me dus laten meeslepen met de toenmalige hype om alleen nog de allergrootste pan-Europese aandelen te kopen. Veel hoorden tot de technologie- en telecomsector, en hadden helaas al zeepbelproporties bereikt. Geen twee jaar later was de koers van mijn mini gehalveerd.

Bovendien spendeerde ik uren voor de uittrekselprinter van mijn bank. Want telkens een onderliggend aandeel een dividend betaalde, kreeg ik daar een minieme fractie van. Reken maar uit wat dat in het dividendenseizoen betekende: vier uittreksels per dividend van hooguit enkele eurocenten, vermenigvuldigd met 50. Niet alleen de koersellende, maar ook de commentaren van de rij wachtenden achter me wogen op het gemoed.

Toen gebeurde het beste wat me kon overkomen: de beurs schafte mijn mini’s af! Je kon de mini’s wel omzetten naar een andere, door een bank beheerde tracker, maar ik koos voor een andere oplossing: ik zou de nog resterende opbrengst gebruiken om zelf enkele aandelen te kopen, maar dan alleen van kleinere, goed geleide familiale bedrijven. Ik noemde het mijn eigen ‘mini-fonds’.

Bovendien sprak ik met mezelf af dat de opbrengst moest vloeien naar iets waar ikzelf of mijn partner, maar ook de bedrijven in de portefeuille, beter van werden. In mijn mini-fonds zaten daarom onder meer Duvel (elk jaar een bak bier van het dividend) en Van de Velde (de coupon leverde een half lingeriesetje op).

Sindsdien heb ik mijn inleg ruim terugverdiend. De EuroStoxx50-index bengelt daarentegen nog altijd rond hetzelfde peil dan acht jaar geleden. Het verheugde me dan ook om deze week te lezen dat actief beheerde fondsen voor het eerst in tien jaar nog eens terrein wonnen op passief beheerde fondsen en trackers in de VS (research van Lipper).

Die laatste hebben liefst een derde van de Amerikaanse aandelen in handen, maar de eerste halen de laatste jaren betere returns. Het bewijst dat wie zijn huiswerk maakt veel beter kan scoren dan het slaafs volgen van de markt.

Serge Mampaey

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud