Een hele zwarte zwaan

Over zwarte zwanen, tail risks en dergelijke gesproken: ik las in The New York Times een artikel dat mij nog een héél stuk deprimerender lijkt dat allerlei speculaties over systeemrisico's bij grote financiële instellingen.

Het artikel, Between the Lines, an Expansion in Pakistan, is geschreven naar aanleiding van de Afghanistan-politiek van president Obama. De auteurs, David E. Sanger en Eric Schmitt,  hebben het evenwel vooral over Pakistan.

In scherpe tegenstelling tot Afghanistan beschikt Pakistan over kernwapens. Tegelijk worstelt het land met Taliban en met leden van Al Qaeda terwijl de regering zwak en verdeeld is en de president geen opperbeste relatie heeft met het leger en de inlichtingendiensten.

De Amerikanen gaan ervan uit dat het nucleaire arsenaal van het land nu veilig is. Tegelijk moeten ze rekening houden met scenario's waarin dat niet langer het geval is. Het verschil ook tussen het "lekken" van nucleaire technologie naar landen zoals Iran of Noord-Korea dan wel het lekken naar Al Qaeda is dat de genoemde landen dit eerder als onderhandelingswapen gebruiken terwijl Al Qaeda voldoende dolgedraaid is om de wapens ook écht te gebruiken.

Met andere woorden, de realiteit van Pakistan, met zijn Westerse spionnen, special forces en extremistische tegenstanders overstijgt de fictie van de meeste films en televisiefeuilletons. Tegelijk moet duidelijk zijn dat elke dag opnieuw er een strijd wordt gevoerd om te verhinderen dat vroeg of laat een wereldstad van de kaart wordt geveegd. De vraag is, kan men er echt van uitgaan dat het allerergste blijft vermeden worden? Kunnen de doelmannen elke bal stoppen?

Ook in The New York Times, in februari van dit jaar: de vroegere vice-president Dick Cheney voorspelt een hoge waarschijnlijkheid van een nucleaire of biologische (terreur)aanval in de eerstkomende jaren. Hij zei dat weliswaar in de context van het debat over het kamp in Guantanamo Bay en over de folterpraktijken.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud