Advertentie
korte metten

Een kapper zonder schaar

©Bloomberg

Terwijl we Griekenland vers geld toestoppen zijn we ons eerdere geld kwijt. Alleen mag dat nog even - liefst tot in 2075 of zo - nog niet geweten zijn.

We zijn met ons verkeerde been uit bed gestapt en daarom zullen we u meteen alle illusies ontnemen: Europa is niét happy ever after na het 'akkoord' over het derde Griekse noodprogramma vrijdagavond.

Dat akkoord bevat immers, als we even in Wetstratees mogen vervallen, nog bijzonder veel losse eindjes die de komende weken en maanden nog flink wat 'notificaties' zullen vergen. En bovendien blijft de olifant in de kamer: Griekenland is zonder een forse schuldverlichting virtueel bankroet en dus wil het Internationaal Monetair Fonds niet meedoen met het 86 miljard grote derde programma zolang Merkel & co de schaar niet bovenhalen en de Griekse schuld bijknippen.

Alleen: Duits kanselier Angela Merkel, fris en monter na twee weken stappen in Zuid-Tirol, herhaalde zondagavond in haar rentree-interview op ZDF dat van een klassieke kapbeurt geen sprake kan zijn. Wel van een schuldherschikking, waarbij Athene via langere looptijden en lagere rentelasten langs een omweg een verlichting van de schuldenlast krijgt.

Probleem is wel dat er stilaan extreem kunst- en vliegwerk nodig is om de Duitse schone schijn hoog te houden dat Athene alle kredieten tot de laatste cent zal terugbetalen. Volgens de Duitse krant Handelsblatt zou er nu een plan of tafel liggen om Griekenland 20 jaar niets te laten terugbetalen en vervolgens de aflossing over 40 jaar te spreiden. Duitsland & co zouden dan pas in 2075 (!) hun laatste kredieten terugbetaald krijgen. 

Voorstanders van zo'n schuldherschikking merken op dat Japan al jaren probleemloos een enorme overheidsschuld torst. Maar die stelling gaat voorbij aan het feit dat Japan die berg schulden eindeloos kan herfinancieren via de gigantische binnenlandse spaarmarkt. En dat het overheidsmonopolie op dat spaargeld private investeringen wegdrumt en zo het land veroordeelt tot een status als 's werelds meest notoire 'start/stop-economie'

Griekenland heeft geen banken en posterijen waar klanten netjes hun geld deponeren, waarna de spaarcenten in overheidspapier gerecycleerd kunnen worden. Integendeel: Athene zal al heel blij zijn mocht de kapitaalvlucht minstens even afgeremd worden, nu het risico op een grexit minstens even geweken is.

Bovendien blijft zonder échte schuldenknip de Griekse Olympus aan overheidsschuld een molensteen die elke vorm van private ondernemersgeest in de kiem zal smoren. Of zou ú in Griekenland iets opstarten, goed wetende dat u als enige correcte belastingbetaler in het land binnen de kortste keren al uw winst in een bodemloze schatkist ziet verdwijnen?

Naast deze weinig opbeurende boodschap, valt er ook elders weinig vrolijk nieuws te rapen:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud