Een nieuwe leider is opgestaan

Personen die de hele beurswereld op hun eentje in beweging kunnen brengen. Zo lopen er niet veel rond. Je hebt natuurlijk mannen als Greenspan, Bernanke en Trichet wiens woorden soms ongewild grote gevolgen hebben maar dat een analist of een econoom met een paar rake uitspraken de beursrichting bepaalt, is niet alledaags.

Maandag gebeurde het nog eens. 'We dachten dat Henry Kaufmann de laatste was die het in zich had, maar Meredith Whitney deed maandag net hetzelfde', zegt David Rosenberg, hoofdeconoom van Merrill Lynch.

Analiste Whitney zette Goldman Sachs maandag op haar kooplijst en deed haar verhaal op CNBC. En dat een dag voor de zakenbank haar kwartaalresultaten vrijgaf. Bankaandelen en bijna alle beursindexen gingen vlot omhoog.

Eind 2007 werd haar advies om Citigroup-aandelen te verkopen nog op veel gefrons onthaald. Het leverde haar de bijnaam Cassandra op want kort daarna begon de aftakeling van Citigroup. Nu wordt alles wat ze zegt, als waar beschouwd. En dinsdag kreeg ze ook gelijk over Goldman, dat recordcijfers publiceerde.

'Whitney is our leader', titelt FT Alphaville vandaag. Merrill Lynch-econoom Rosenberg bindt aan zijn opmerking over Whitney onmiddellijk de volgende conclusie vast: 'Dat de beurs zo sterk omhoog ging, enkel en alleen op basis van de mening van één persoon toont aan hoe graag investeerders willen geloven dat de recessie achter ons ligt en dat ongebreidelde welvaart op ons wacht.'

Collega Kurt Vansteeland merkt nog op dat het opvallend is hoe veel invloedrijke beursprofeten vrouwen zijn, terwijl vrouwen in het algemeen nog bedroevend schaars zijn in de marktenzalen. Hij noemt onder andere Elaine Garzarelli, die een leven lang teerde omdat ze net voor de Crash van 1987 voor een crash waarschuwde. Of Abby Cohen, in de jaren negentig de ‘Queen of Bulls’ van Goldman Sachs.

Of Herma Koornwinder, de beursgoeroe uit Heeze die in de jaren 80 en vroege jaren 90 ooit wat faam vergaarde in de Lage Landen en er de bijnaam 'Jomanda van de beurs' aan overhield. Herma had het alleen wat moeilijk met West-Vlamingen op de VFB-happening. Toen een West-Vlaming haar mening polste over de ‘goudprijs’, stamelde ze verbouwereerd ‘Nou. Ik moet eerlijk bekennen niet veel te weten van de houtmarkt’.

Jan De Schamphelaere

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud