Een Onafhankelijkheidsdag in mineur

In de VS bekomt men vandaag van de talloze BBQ's en Independence Day feestjes. Voor velen is het een feest in mineur.

Uitgerekend op 4 juli berichtte de Los Angeles Times vanuit de financieel zwaar noodlijdende staat Californië dat er een nieuwe golf uitzettingen (foreclosures) zit aan te komen.

Nogal wat financiële instellingen hadden zichzelf een moratorium opgelegd inzake uitzettingen. maar volgens de krant maken grote kredietverstrekkers zich op om hardere maatregelen te nemen en de wanbetalers alsnog uit hun woning te zetten.

De dalingen van de woningenprijzen vertraagde de laatste tijd, en hier en daar was er zelfs sprake van heuse stijgingen. Een toenemend aantal uitzettingen dreigt de woningenprijzen opnieuw onder druk te zetten.

Goed nieuws voor het consumentenvertrouwen kan dat niet zijn. Dat vertrouwen staat al flink onder druk, onder meer door de laatste werkloosheidscijfers.

Normaal zeggen die cijfers vooral iets over het verleden, maar de blog Real Time Economics van The Wall Street Journal ziet er ook tendensen voor de toekomst in. De redenering is eenvoudig: vooraleer bedrijven weer mensen in dienst nemen, proberen ze de bestaande werknemers meer uren te laten presteren.

Wanneer we naar de laatste gegevens over de gemiddelde werkweek kijken, blijkt dat die daalde naar 33 uur, een historisch dieptepunt.

Mogelijk dat de recessie op zich langzaam aan het uitbodemen is. Voor de bevolking evenwel is daar nog weinig van te merken: werkloosheid en huizenprijzen blijven een grote zorg voor de Amerikanen.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud